Volfruitige Italiaan

Valpolicella Ripasso

Bij de ZTRDG-se gehaktballetjes kiest ILFW een rode Italiaan. ‘Ripasso’ is een methode van wijnmaken die speciaal in de regio Veneto wordt toegepast. De jonge Valpolicella-wijnen laat men in het voorjaar nogmaals vergisten. Deze keer samen met de pulp (het bezinksel, de schillen en de pitten) die overblijft na het persen van de druiven voor de topwijn van die regio: de Amarone. Dit geeft de Valpolicella Ripasso net wat meer kleur, smaak en structuur dan de ‘gewone’ Valpolicella’s. De druiven voor onze ‘Wijn van de Dag’ werden eind oktober met de hand geplukt en rijpen na de gisting in het voorjaar gedurende 16 maanden op vaatjes van Frans en Amerikaans eiken.

Rond en fruitrijk

De wijn is robijnrood van kleur met in de neus rode besjes, zwart fruit, een lichte kruidigheid en een touch van vanille. In de mond is hij soepel en heeft hij rood fruit, krentjes en zachte tannines. De afdronk is redelijk lang en lekker sappig met een klein bittertje na. Hij is voor een ripasso aan de lichte, frisse kant.

Waarom bij de ‘Gehaktballetjes met paddenstoelen‘?

Het gerecht in zijn totaliteit is smeuïg en rond, met name samen gegeten met de aardappelpuree.  De wijn met zijn zachte tannines en vanille– en fruittonen past daar mooi bij evenals bij de aardse, wat zoete smaak van de knolselderij.

Wat is hier ook lekker bij?

Probeer deze wijn eens bij een winters stoofpotje, (met gehakt), entrecôte met rode wijn-jusHertenbiefstuk met vijg, gevulde paprika‘s of pasta met een  romig tomatensausje.

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.