Voor het weekend

Oosterse tonijntartaar met geitenkaas

Staat er een mooi etentje voor de deur, dan is dit een sterwaardig voorgerecht waar je iedereen mee omver gaat blazen. Het is een geweldig lekkere tonijntartaar met complexe smaken van sojasaus, limoensap, gember en, jawel verse geitenkaas. Bovendien een lust voor het oog! In 30 minuten op tafel!

Oorspronkelijk was dit een recept van de Japanse chef-kok Tetsuya Wakuda. Hij maakte furore met zijn restaurant Tetsuya in het centrum van Sydney. Vanaf 2002 t/m 2013 behoorde zijn restaurant tot de 50 beste van de wereld.

Bij hem draait alles om balans. Hij weet smaken en texturen zo te combineren dat er geen enkele overheerst. Dat uitgangspunt zie je terug in deze tonijntartaar die hij aanvankelijk met forel maakte.

Hoe krijg ik de tonijntartaar het beste op het bord?

Voor een mooie presentatie van dit gerecht maak je gebruik van een ronde uitsteker. (Zelf heb ik een doosje met ronde uitstekers in verschillende maten. Dit is echt heel handig!) Gebruik vervolgens de achterkant van een lepel om de bovenkant glad te maken. Daarna trek je voorzichtig de uitsteker omhoog. En voilà, een prachtig taartje van tonijn is het resultaat.

Oosterse tonijntartaar met geitenkaas

Welke tonijn kan ik het beste gebruiken?

Voor een tonijntartaar kun je het beste zo vers mogelijke tonijn gebruiken van goede kwaliteit. Zo weet je zeker dat deze smaakvol, maar ook veilig is, om rauw te eten.

 

Kijk bij het kopen van de tonijn waar de vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Raadpleeg hiervoor de website van foodfish.nl. Kies voor Albacore tonijn en vermijd  blauwvin tonijn. Ook kun je het beste vissen kiezen die zijn gevangen met drijvende beugen (longlines) en ringzegen vermijden.

 

Welke wijn bij tonijntartaar met geitenkaas?

Deze smeuïge tartare van tonijn smaakt complex; met een Oosterse touch, maar niets overheerst. Wij dronken hier een Sauvignon Blanc reserve bij uit Nieuw-Zeeland van het huis Lawson’s Dry Hills. Perfecte combinatie, want deze wijn heeft body en kan de complexiteit van het gerecht goed aan.

Oosterse tonijntartaar met geitenkaas en tuinkers

Oosterse tonijntartaar met geitenkaas en tuinkers

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Tonijntartaar met een fusion touch; een mooie mix tussen Oosterse en Westerse ingrediënten. Een fantastisch voorgerecht waar iedereen van gaat smullen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram verse tonijn liefst Albacore of zalmforel
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ eetlepel Japanse soysauce
  • sap en rasp van ½ limoen
  • 2 ansjovisfilets fijngehakt
  • 60 g verse geitenkaas in stukjes
  • 2 bosuitjes fijngesnipperd
  • 1 eetlepel verse koriander fijngehakt
  • 1 eetlepel verse platte peterselie fijngehakt
  • 1 theelepel kappertjes fijngehakt
  • 1 cm verse gember geraspt (ca. 8 gram)
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel zwarte olijventapenade
  • 2 eetlepels foreleitjes
  • 1 bakje tuinkers
  • evt. 1 eetlepel zwarte sesamzaad

Extra nodig

  • bakring ø 7 cm

Bereiding
 

  • Visfilet in hele kleine stukjes snijden. Alle andere ingrediënten fijnhakken. Aan vis toevoegen: peper, olijfolie, soysauce, limoenrasp, limoensap, ansjovisfilet, geitenkaas, bosui, koriander, peterselie, kappertjes, gember, knoflook en olijventapenade. Goed door elkaar Mengen tot de geitenkaas zich mengt als een saus. Breng op smaakt met zout, zwarte peper en limoensap. Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Leg een ingevette bakring op een bordje. Schep ¼ deel van het vismengsel er voorzichtig in. Druk licht aan met de bolle kant van een lepel en verwijder de bakring. Garneren met ½ eetlepel foreleitjes en tuinkers. Eventueel zwart sesamzaad erover strooien. Daarna nog 3 taartjes maken.

Bron: Recept uit Reismenu van Cor Hospes, beetje aangepast. Originele recept is afkomstig van de Japanse chefkok Tetsuya Wakuda in Sydney.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept