Meatless Monday

Salade met sinaasappel en hazelnoten; snel bijgerecht

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Jaren geleden publiceerde ik een winterse salade met sinaasappel. Hierin speelden witlof en walnoten een prominente rol. Deze salade met sinaasappel komt uit het nieuwste kookboek van Janneke Vreugdenhil: We Love Groente. Zij maakt haar salade met hazelnoten. Net even anders, maar ook een echte aanrader! Het is een bijgerecht. Combineer deze salade met de Goudse kaastaart en je hebt een heerlijke vegetarische maaltijd.

Portret Janneke Vreugdenhil LR
Portret culinair journalist Janneke Vreugenhil

In 2013 schreef Janneke al een kookboek met groenterecepten onder de titel I Love Groente. In die tijd was groente helemaal nog een ondergeschoven kindje. Dat is echt veranderd. In dit nieuwe kookboek We Love Groente wil Janneke vooral laten zien hoe je lekker kunt koken met groenten. Het is opnieuw een vegetarisch kookboek geworden, want ‘Vega en groenten zijn vandaag de hipper dan ooit’, vertelt ze in haar voorwoord.

 

Groente eet je voor de lol

Ook wil ze wegblijven van het idee dat je groenten gaat eten omdat ze GEZOND zijn. Dus: ‘Vergeet het G-woord. (Ik meen het: verboden!). Vergeet dat je vroeger groente móést eten. Vanaf nu mág het. Voor de lol.’

 

Recept aangepast

In haar voorwoord moedigt Janneke je ook aan om je vooral niét aan haar recepten te houden. ‘Vertrouw gewoon op je eigen smaak en trek je niet al te veel aan van de mijne’, zegt ze. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb haar recept aangepast. In eerste instantie wel getest volgens haar ingrediëntenlijst. Zij maakt namelijk een dressing op basis van Marsala (wijn) en sinaasappelsap. Maar persoonlijk vond ik dit weinig extra’s toevoegen. Plus zo’n flesje Marsala maakt het gerecht een stuk duurder. Verder heb ik het recept ook nog iets versimpeld door een zakje kant-en-klare slamelange (krulsla) te gebruiken in plaats van drie verschillende aparte kropjes sla (frisee, radicchio en postelein).

Welke wijn bij salade met sinaasappel?

Deze salade is een bijgerecht, dus dat bepaalt niet de wijn. Mocht je deze salade als voorgerecht willen serveren, schenk dan een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Duitse riesling.

 

Salade met sinaasappel en hazelnoten

Salade met sinaasappel en hazelnoten

Bereiding: 10 minuten
Totaal: 10 minuten
Snel en makkelijk te maken salade met sinaasappel en geroosterde hazelnoten
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 50 gram hazelnoten
  • 2 sinaasappels
  • 1 zakje slamelange krulsla (100 gram)

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel hazelnootolie
  • 1 eetlepel sherry azijn
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verhit een kleine koekenpan. Rooster de hazelnoten in de droge koekenpan rondom lichtbruin. Laat afkoelen. Hak in grove stukjes.
  • Als je de sinaasappel door de sla wilt doen., snijd er dan met een scherp mes de schil af (ook het wit) en snijd vervolgens de partjes tussen de vliezen uit. Knijp de overgebleven resten van de sinaasappel uit boven het kommetje waar je de dressing in gaat maken.
  • Voeg toe aan het sinaasappelsap: alle ingrediënten voor de dressing. Klop tot een gladde dressing.
  • Schenk de dressing en een slakom. Leg het slabestek kruislings in de kom (dit werkt als een raster dat de sla beschermt tegen doorweekt raken). Leg de gemengde sla er losjes bovenop. Verdeel er de partjes sinaasappel en de hazelnoten over.
  • Hussel de sla en dressing pas op het laatste moment. Lekker bij de Goudse kaastaart.

Het kookboek We Love Groente

In dit kookboek vind je 120 sprankelende recepten waarin groente een belangrijk uitgangspunt is. Het boek is ingedeeld op eetmomenten. Van ontbijt, lunch, brinner en borrelmoment tot familefavorieten en restjesdag.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover We Love Groente rechtTitel : We Love Groente
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6381 2559
Prijs : € 29,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept