Meatless Monday

Komkommersalade met dadels en pistachenoten: snel klaar!

Ontdek de smaken van het Midden-Oosten met deze ‘Komkommersalade met dadels en pistachenoten’. Een eenvoudig, maar toch verfijnde salade die de zoetheid van dadels, de knapperigheid van komkommers en de nootachtige smaak van pistachenoten samenbrengt. Perfect voor het najaar. Lekker als bijgerecht bij een stoofschotel of bij de Griekse falafel van courgette.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Midden-Oosterse salades van het Australische koppel Shuki Rosenboim en Louisa Allan. Ze runnen een kleine falafelbar in Brunswick, een voorstad van Melbourne; ‘Very Good Falafel’.

Elke dag serveren ze hier een nieuw salademenu met 4 nieuwe salades gebaseerd op het aanbod op de plaatselijke markten en de ingrediënten die ze zelf graag eten! De recepten zijn verzameld in dit kookboek. Het is een seizoens-groenteboek met 52 creatieve salades; geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten.

Shuki Rosenboim en Louisa Allan
Schrijversduo Shuki Rosenboim en Louisa Allan in de keuken van hun restaurant in Melbourne

Makkelijk en snel klaar

In het intro vertellen Shuki en Louisa het volgende:

De combinatie van het gemak waarmee de salade te maken is, en hoe lekker hij is, drijft ons ertoe om hem op tafel te zettne. De salade is precies wat we willen: makkelijk om te maken en snel klaar. Een salade waar niemand nee tegen kan zeggen.’

 

Welke wijn bij komkommersalade met dadels en pistachenoten?

De salade is zowel knapperig en fris door de komkommer als licht zoet door de dadels. Aangezien dit een bijgerecht is, bepaalt deze salade niet meteen de wijnkeus. Serveer je hem als een lunch- of voorgerecht, kies dan voor volle rosé met een klein zoetje. Het beetje restzoet in de wijn maakt de brug naar de dadels.

Komkommersalade met dadels uit het kookboek Midden-Oosten salade van Shuki Rosenboim en Louisa Allan

Komkommersalade met dadels

Bereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Simpel te maken Midden-Oosten salade met knapperige komkommer en zoete dadels. Binnen een kwartier op tafel!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 70 gram pistachenoten
  • 400 gram snoep komkommers
  • 6 Medjoul-dadels ontpit, iedere dadel in 6 reepjes
  • ½ rode ui fijngesnipperd
  • 5 gram bieslook fijngesneden
  • rasp van ½ biologische citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zeezout vlokken

Bereiding
 

  • Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan lichtbruin. Laat de pistachenoten afkoelen en hak grof.
  • Snijd de snoep komkommers doormidden en snijd ze in stukjes.
  • Meng in een kom: komkommer, dadelreepjes, rode ui, bieslook, citroenrasp en pistachenoten. Besprenkel met citroensap en olijfolie. Bestrooi met zeezout vlokken.

Het kookboek Midden-Oosterse salades

Middelgroot kookboek met 52 salades van ingrediënten uit het Midden-Oosten. Ingedeeld op het seizoen. Behalve salade ook prachtige bijgerechten zoals ingelegde groenten en sauzen. Maar ook een paar recepten van falafel en pita-brood.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Midden-Oosterse salades
Auteur : Shuki Rosenboim en Louisa Allan
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 300 8
Prijs : € 25,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept