Echt een Gouwe Ouwe: dat is deze quiche met 2 soorten kaas (Gruyère en Saint Agur). Het recept is afkomstig uit mijn tijd dat ik als culinair redacteur voor het magazine TIP Culinair werkte. Sindsdien zit het in mijn knipselmap en is het een hartige taart om nooit te vergeten.
Het was er nog niet van gekomen om deze quiche met blauwe kaas en gruyère te publiceren op I Love Food & Wine. In mijn TIP-tijd heette hij Bleu d’Auvergnetaart. Maar ik maak hem niet meer met Bleu d’Auvergne kaas, maar tegenwoordig met Saint Agur.
Wat is Saint Agur?
Saint Agur is een blauwe kaas uit de Franse Auvergne. Gemaakt van koemelk. Eigenlijk is het een mildere versie van de Bleu d’Auvergne. Hij smaakt romig en zacht.
Deeg zelf maken!
Mijn advies voor deze taart: maak het deeg zelf! Het is eigenlijk zo gedaan. Het resultaat is vele malen lekkerder, omdat de bodem en rand lekker knapperig blijven.
Heb je toch geen tijd, gebruik dan geen bladerdeeg. Er is ook een kant-en-klare rol ‘Hartige taart- en quichedeeg van Tante Fanny’ verkrijgbaar bij de Jumbo. Dat gaat ook goed.
Deeg uitrollen tussen huishoudfolie
Uitrollen van het deeg gaat gemakkelijker tussen vellen huishoudfolie. Het voordeel is dat je het heel dun kunt uitrollen en het deeg niet aan het aanrecht blijft plakken, ook al gebruik je extra bloem voor het uitrollen!
Welke wijn bij Quiche met 2 soorten kaas?
Deze quiche met Saint Agur smaakt heel in de verte naar de blauwe kaas. Maar dat is zeker niet overheersend. Schenk bij deze quiche een Chardonnay of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Deze twee wijnen matchen heel goed in combinatie met room en kaas. Het knapperige korstdeeg combineert prachtig met de frisse aroma’s van het fruit en de tonen van toast. Wil je het sjieker maken, kies dan voor een Champagne blanc de blancs.
Quiche met 2 soorten kaas
Ingredienten
Korstdeeg
- 150 gram bloem
- Zout
- 75 gram koude boter
Vulling
- ½ kleine rode ui
- 10 gram boter
- 75 gram Gruyère de Comté-kaas geraspt
- 75 gram blauwe kaas Saint Agur, piepkleine stukjes
- 4 eieren
- 250 ml slagroom
- 5 takjes platte peterselie fijngehakt
Extra nodig
- lage taartvorm ø 24cm, ingevet
Bereiding
- In kom doen: bloem, ½ theelepel zout en de boter. Met 2 messen de boter door de bloem snijden tot erwtjes-grootte. Ca. 5 eetlepels KOUD water erdoor mengen. Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden. Ca. 30 minuten afgedekt in koelkast zetten.
- Intussen ui pellen en heel fijnsnipperen. In koekenpan ca. 10 gram boter verhitten. Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Deeg uitrollen (zie advies in de inleiding) tot een ronde lap, ca 2 cm groter dan de taartvorm. Leg het deeg in de taartvorm. (Verwijder voorzichtig het plasticfolie als je dat hebt gebruikt voor het uitrollen.) Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de geraspte Gruyère en de stukjes blauwe kaas over de bodem.
- Klop in een kom de eieren los met de slagroom. Roer de fijngehakte peterselie erdoor. Schenk het eimengsel over de kaas in de vorm. Verdeel de gebakken ui erover.
- Bak de quiche in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de quiche in ca. 2 uur koud worden.
- Verdeel in 8 punten (als voorgerecht), of in 16 punten als een borrelhap.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen