Meatless Monday

Maïskolf van de BBQ met sriracha boter

Als je aan barbecueën denkt, dan denk je aan vis of vlees. Maar iets vegetarisch kan natuurlijk ook heel goed. Misschien is een verse maïskolf op de grill voor de hand liggend, maar desalniettemin wel heel lekker. Vooral wanneer hij is ingesmeerd met een pittige boter. Wel even opletten, je hebt maïs nodig die nog bedekt is met z’n bladeren. Serveer met chimichurri! Zowel lekker als voorgerecht, maar ook als side dish.

Het recept komt uit het kookboek Puur BBQ. Boordevol recepten gemaakt door twee stoere mannen uit België: Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers. Zij houden vooral van outdoor-cocking met open vuur.  In 2018 wonnen zij het tv-programma Grillmasters.

Maïskolf van de BBQ met sriracha boter vanNick Van Hoof en Kevin Kegeleers uit het kookboek Puur BBQ
Nick en Kevin houden van koken zonder poespas

Nadat de mannen eerst anderhalf jaar een restaurant runden op het Nieuw Zuid in Antwerpen, startten ze daarna samen een food experience center in de Kolonie van Wortel. Hier werken ze aan een re-integratieproject voor landlopers, en voor jongeren die een time-out nodig hebben.

Wat is sriracha?

Sriracha is een Thaise chilisaus
Sriracha is een Thaise chilisaus

Sriracha is een pittige saus die oorspronkelijk afkomstig is uit Thailand. Het wordt gemaakt van rode pepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Sriracha staat bekend om zijn karakteristieke smaak die zowel pittig als zoet is, en het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. De saus is populair over de hele wereld en wordt vaak gebruikt als toevoeging aan soepen, roerbakgerechten, sandwiches, en nog veel meer. Het past goed bij diverse smaken en voegt een pittige kick toe aan gerechten, zoals in dit recept met gegrilde maïs. Je kunt het eventueel vervangen door sambal badjak.

 

In het intro van het recept vertellen Nick en Kevin het volgende:

Een tijdje geleden waren we helemaal nog geen fan van maïs. We vonden het wat te tupisch amerikaans om maïs te grillen. Tot we die zoete maïs een spicy toch gaven. Door de boter en sriracha overheerst het zoete niet meer, maar blendt het eerder met het pikante. Dat in combinatie met wat rookaroma is gewoonweg superlekker!

 

Maïskolf van de BBQ met sriracha boter vanNick Van Hoof en Kevin Kegeleers uit het kookboek Puur BBQ

Maïskolf in srirachaboter

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Simpele maïskolven van de grill krijgen een extra dimensie als je ze met een pikante boter insmeert. In 20 minuten klaar!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 zoete maïskolven in het blad
  • 100 gram roomboter gesmolten
  • 2 eetlepels srirachasaus

Extra nodig

  • BBQ

Bereiding
 

  • Open de bladeren van de kolven, en neem de witte draadjes eruit. Sluit de blaadjes en rooster de maïskolven indirecte op de bbq. Leg ze hierbij niet rechtstreeks op de kolen, maar een beetje ernaast. Doe dat bij 200 °C, gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Meng intussen de boter met de srirachasaus. Zo krijg je een roze boter.
  • Trek het blad naar achteren en smeer de maïs in met de srirachaboter (houd nog een beetje achter voor later). Gril de maïs met directe hitte, als de boter goed in de kolf is gesmolten.
  • Zodra de maïs lichtjes begint te kleuren en de boter smaak gemaakt heeft in de kolen is het tijd om een laatste beetje boter toe te voegen en de kolf nog een keertje in te smeren. Sluit de bladeren opnieuw en laat de kolf even rusten. Maak er porties van of serveer in z’n geheel.

Het kookboek Puur BBQ

No nonsense kookboek over koken op open vuur of met de houtoven. Eenvoudige recepten met weinig ingrediënten, zodat de rooksmaak van het vuur helemaal tot z’n recht komt.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Puur BBQ
Auteur : Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0149 0528
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit maïskolf recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.