Voor het weekend

Steak tartaar: Franse klassieker

Steak tartaar; Franser kan haast niet. Heerlijke rauwe fijngesneden biefstuk op smaak gebracht met diverse smaakmakers. Niet moeilijk om te maken, maar de juiste smaakmakers zijn van levensbelang. Geschikt als voor-, lunch- of hoofdgerecht. 

Steak tartare: waar moet je extra opletten?

Er zijn een vier aandachtspunten waar je op moet letten om een goede steak tartare te bereiden.

  1. Zorg voor het juiste vlees. Kies bij voorkeur voor malse biefstuk, zoals bijvoorbeeld diamanthaas (oftewel een jodenhaasje) of ossenhaas.
  2. Meng eerst de smaakmakers tot een dressing. Houd dit apart en meng het pas op het allerlaatst met het vlees.
  3. Snijd het vlees met de hand met een scherp mes, nooit in de keukenmachine. Als je het iets laat aanvriezen (ca. 1 ½ uur), dan snijdt het eenvoudiger.
  4. Snijd het vlees niet te lang van te voren (paar uurtjes kan wel), anders verkleurt het en wordt het donkerder. Dat ziet er minder smakelijk uit.

Welke wijn bij steak tartaar?

Deze Franse klassieker bestaat uit rauw rundvlees met stevige smaakmakers als worchestersaus, tabasco, kappertjes, augurkjes en rauwe ui. Kies normaal gesproken voor een rode wijn met frisse zuren én voldoende bite, zoals bijvoorbeeld een Bordeaux uit de Médoc, of een Beaujolais Village, Dolcetto of Chianti Classico.

Steak Tartare; klassiek recept

Steak tartare klassiek

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 30 minuten
Steak tartare; Franser kan haast niet. Heerlijke rauwe fijngesneden biefstuk op smaak gebracht met diverse smaakmakers. Geschikt als voor-, lunch- of hoofdgerecht.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram mooie biefstuk

Dressing

  • 1 sjalotje heel fijngesnipperd
  • 50 gram mini augurkjes fijngesnipperd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • enkele druppels worcestersaus
  • enkele druppels tabasco
  • 20 gram kappertjes
  • 1/2 eetlepel Franse mosterd
  • zout versgemalen peper

Garnering

  • kappertjes

Bereiding
 

  • Leg het vlees 1-1½ uur in de diepvries, zodat het heel stevig en half bevroren is en je het makkelijk kunt snijden.
  • Vraag je slager om het rundvlees klein te snijden. Maar zelf doen is toch beter. Snijd het vlees eerst in reepjes en daarna in fijne blokjes. Doe in een kom, dek af en zet tot gebruik in de koelkast (doe die niet langer dan ca. 2 uur).
  • Maak dan de dressing. Snijd de sjalot en augurkjes fijn. Doe in een kom. Voeg toe: 1 eetlepel mayonaise, 2 eidooiers, 2 eetlepels olijfolie, worcestersaus, tabasco, kappertjes en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Vlak voor serveren. Meng de dressing door de gesneden biefstuk. Proef en breng op smaak met zout, peper, worcestersaus en tabasco. Leg de ringvorm op een bord en schep ¼ deel van het vleesmengsel erin, druk goed aan en haal de ring weer weg. Maak op dezelfde manier nog 3 ‘taartjes’. Garneer met kappertjes. Lekker met knapperige toast.

Andere heerlijke tartaar recepten

Steak tartare met avocado en gamba uit het kookboek avocado van Carla de Graef
Steak tartare met avocado en gamba