Steak tartaar; Franser kan haast niet. Heerlijke rauwe fijngesneden biefstuk op smaak gebracht met diverse smaakmakers. Niet moeilijk om te maken, maar de juiste smaakmakers zijn van levensbelang. Geschikt als voor-, lunch- of hoofdgerecht.
Steak tartare: waar moet je extra opletten?
Er zijn een vier aandachtspunten waar je op moet letten om een goede steak tartare te bereiden.
- Zorg voor het juiste vlees. Kies bij voorkeur voor malse biefstuk, zoals bijvoorbeeld diamanthaas (oftewel een jodenhaasje) of ossenhaas.
- Meng eerst de smaakmakers tot een dressing. Houd dit apart en meng het pas op het allerlaatst met het vlees.
- Snijd het vlees met de hand met een scherp mes, nooit in de keukenmachine. Als je het iets laat aanvriezen (ca. 1 ½ uur), dan snijdt het eenvoudiger.
- Snijd het vlees niet te lang van te voren (paar uurtjes kan wel), anders verkleurt het en wordt het donkerder. Dat ziet er minder smakelijk uit.
Welke wijn bij steak tartaar?
Deze Franse klassieker bestaat uit rauw rundvlees met stevige smaakmakers als worchestersaus, tabasco, kappertjes, augurkjes en rauwe ui. Kies normaal gesproken voor een rode wijn met frisse zuren én voldoende bite, zoals bijvoorbeeld een Bordeaux uit de Médoc, of een Beaujolais Village, Dolcetto of Chianti Classico.
Steak tartare klassiek
Ingredienten
- 500 gram mooie biefstuk
Dressing
- 1 sjalotje heel fijngesnipperd
- 50 gram mini augurkjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel mayonaise
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels olijfolie
- enkele druppels worcestersaus
- enkele druppels tabasco
- 20 gram kappertjes
- 1/2 eetlepel Franse mosterd
- zout versgemalen peper
Garnering
- kappertjes
Bereiding
- Leg het vlees 1-1½ uur in de diepvries, zodat het heel stevig en half bevroren is en je het makkelijk kunt snijden.
- Vraag je slager om het rundvlees klein te snijden. Maar zelf doen is toch beter. Snijd het vlees eerst in reepjes en daarna in fijne blokjes. Doe in een kom, dek af en zet tot gebruik in de koelkast (doe die niet langer dan ca. 2 uur).
- Maak dan de dressing. Snijd de sjalot en augurkjes fijn. Doe in een kom. Voeg toe: 1 eetlepel mayonaise, 2 eidooiers, 2 eetlepels olijfolie, worcestersaus, tabasco, kappertjes en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Vlak voor serveren. Meng de dressing door de gesneden biefstuk. Proef en breng op smaak met zout, peper, worcestersaus en tabasco. Leg de ringvorm op een bord en schep ¼ deel van het vleesmengsel erin, druk goed aan en haal de ring weer weg. Maak op dezelfde manier nog 3 ‘taartjes’. Garneer met kappertjes. Lekker met knapperige toast.
Andere heerlijke tartaar recepten
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen