Meatless Monday

Vega fish-and-chips van bloemkool

Bloemkool lijkt misschien wat saai, maar niets is minder waar. Je kunt er heel culinair mee aan de gang: roosteren voor een salade, pureren in soep, pizzabodems van bakken of bloemkoolrijst van maken. En ook deze krokante bloemkoolfritters zijn helemaal fantastisch. Deze verrassende vondst komt uit het kookboek ‘Green Kitchen at Home’. Het echtpaar Luise Vindahl en David Frenkiel is zeer creatief als het aankomt op het verwerken van groenten. Zij verwerken de bloemkool tot een vega Fish and Chips gerecht waar hun kinderen dol op zijn. Het is geen precieze imitatie van vis, maar de balletjes hebben wel datzelfde lichte gevoel. Met wat citroensap erover en wat tartaarsaus erbij zijn ze vrij overtuigend. De aardappels worden tegelijkertijd met de ‘vis’ in de oven gebakken. En dat is wel zo makkelijk.

Tip: maak gelijk een dubbele hoeveelheid van deze bloemkoolvis, dan heb je altijd een extra portie in de vriezer liggen! Ter inspiratie: lees ook nog even de kookboekrecensie van Miranda van Elswijk.

Welke wijn bij Vega fish and chips van bloemkool?

Deze vega Fish and Chips gemaakt van bloemkool smaken lekker krokant, maar niet heel uitgesproken. De combineert fantastisch met de frisse kruidige tartaarsaus. Maar zo’n yoghurtsausje heeft door z’n zuren invloed op de keus van de wijn. Kies dus voor een frisse witte Italiaanse wijn, zoals de Vermentino. Maar ook een Sauvignon Blanc sluit goed aan, evenals een frisse riesling uit Duitsland door de toevoeging van yoghurtsaus.

4 personen1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • Bloemkool”vis”:
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bloemkool (600 gram)
  • 1 courgette (250 gram)
  • 1 grote citroen
  • 2 eieren
  • 120 gram amandelmeel
  • 150 gram hüttenkäse
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • Patat:
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Tartaarsaus:
  • 2 eetlepels kappertje
  • 250 ml (Griekse) yoghurt
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 °C (hete lucht stand). Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Snipper de ui en het lichtgroene deel van de prei. Hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, prei en knoflook 10 minuten zachtjes. Snijd de bloemkool in grove stukken en maal ze in de keukenmachine tot een textuur van grove broodkruimels. Rasp de courgette en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.

Stap 2

Klop de eieren los in een grote kom. Voeg het preimengsel, bloemkool, courgette, citroenrasp, amandelmeel en hüttenkäse toe. Roer door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vorm ca. 24 ovale quenelles van het mengsel en leg ze op een van de bakplaten.

Stap 3

Snijd de krieltjes in de lengte in vieren. Dep ze droog met keukenpapier en verdeel ze over de andere bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met zout en peper.

Stap 4

Schuif de bakplaten in de oven en laat alles in 25-30 minuten gaar en goudbruin worden. Snijd intussen de kappertjes grof. Doe ze in een kom en meng de yoghurt, citroensap en peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Geef de saus bij de vega fish and chips.

 

Het kookboek

Luise en David publiceerden al eerder verschillende kookboeken: The Green Kitchen, The Green Kitchen Smoothies en The Green Kitchen Travels. Vorig jaar verscheen hun nieuwste kookboek ‘The Green Kitchen af Home’; een boek dat werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2017.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover the green kitchen at homeTitel: The green kitchen at home
Auteurs: Luise Vindahl en David Frenkiel
Uitgever: Gottmer Uitgevers
ISBN: 9789023015437
Prijs: € 24,99

 

 

 

Benieuwd naar meer recepten van hun hand? Kijk ook eens naar Spinazieflensjes, Biet Bourguignon, Courgettenoedels met paddenstoelen, Bonotto met oesterzwam of Banaan-kokospannenkoekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *