Voor het weekend

Lasagne paddenstoelen & zoete aardappel

Pasta-liefhebbers opgelet! Heb je de lasagne al gemaakt met Pompoen & Saucijs? Die was superlekker. Ook deze lasagne komt uit het kookboekje ‘Lasagne’ van Sandra Mahut. Haar recepten zijn simpel met een fantastisch resultaat. Want lasagne maken is veel simpeler dan je misschien zou denken. Je kunt lasagne op talloze manieren maken, van een vegetarische versie tot een vislasagne of eentje met vlees.

Vandaag eentje met varkensvlees en paddenstoelen. Hij smaakt heerlijk smeuïg en kruidig. De zoete aardappel maakt hem anders dan anders en geeft een licht zoetje. 

Welke wijn bij lasagne met paddenstoelen?

Deze lasagne smaakt romig, maar ook aards door de paddenstoelen met een klein zoetje door de zoete aardappel. Kies dan voor een middelzware Chardonnay met een vleugje hout. Het liefst afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Maar ook een rijpe Pinot Noir een goede keus.

4-5 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 450 gram zoete aardappels, geschild en in dunne schijfjes
  • olijfolie
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • fleur de sel of zout en peper
  • 600 gram schouderkarbonades
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 sjalotje, gepeld
  • 4 takjes bladpeterselie
  • 2 theelepels oregano
  • 300 gram gemengde paddenstoelen, schoongeveegd en in stukjes
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram geraspte comté-kaas
  • 1 pakje verse lasagne (12 vellen)
  • Extra: ovenschaal 40 x 20 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  en verdeel hierover de plakjes zoete aardappel. Roer in een kom 3 eetlepels olijfolie en de honing door elkaar. doe de plakjes aardappel erbij en schep om. Verdeel de plakjes over de bakplaat. Bestrooi met 1 theelepel fleur de sel en de peper. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven (zet de oven na die 20 minuten niet uit).

Stap 2

Snijd het vlees in stukken. Overdoen in de keukenmachine en maal dit samen met de knoflook, sjalot, peterselie en 1 theelepel oregano in ca. 1 minuut fijn. Verhit een scheutje olie in een braad- of koekenpan en bak het vleesmengsel ca. 5 minuten. Schep de paddenstoelen erdoor en bak nog ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Vermeng de room met 1 theelepel oregano, zout en peper. Giet 1 theelepel olijfolie en een beetje room op de bodem van de ovenschaal. Leg hierop 3 lasagnevellen naast elkaar. Wissel dan de volgende laagjes af: helft vlees-paddenstoelenmengsel,  1/3 van de room, helft zoete aardappel en 3 lasagnevellen. Herhaal dit 1x en eindig met de rest van de room. Bestrooi met de comté-kaas en zet de schaal 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.

 

cover kookboek LasagneKookboek: Lasagne

Een kookboek met meer dan 30 verrassende variaties op de klassieke lasagne, zowel vegetarisch als met vlees of vis.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Lasagne
Auteur: Sandra Mahut
Uitgever: Gottmer/Becht
ISBN: 9789023015031
Prijs: € 9,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *