Meatless Monday

Spinazie-flensjes met kikkererwten en appel

lekkere en gezonde groenten recepten kinderen. Groene flensjes van spinazie met kikkererwten en appel. Vegan en vegetarisch. #vegan #vegetarisch #kokenvoorkinderen

Wat een prachtig gerecht, vind je ook niet? En dat kan ook niet anders want deze felgroene flensjes van spinazie zijn gemaakt om kleine kinderen te verleiden. Dat vertellen de kookboekschrijvers Luise Vindahl en David Frenkiel van het kookboek ‘Green Kitchen at Home’. Elke maand maken ze deze flensjes weleens een keer en ze raken er nooit op uitgekeken. En dat klopt! Wij vinden deze flensjes ook meer dan de moeite waard. Alleen snel gemaakt is anders, maar dit is zo’n recept dat altijd van pas komt en waar iedereen (niet alleen kinderen!) dol op is. Je kunt de flensjes ook vullen met andere ingrediënten als hüttenkäse of feta, ovengroentes en hemelse hummus, vertellen de schrijvers. Of met licht gezoete bosvruchtencompote. Oh ja, lees ook nog even de kookboekrecensie van Miranda van Elswijk voor meer informatie. 

Welke wijn bij spinazie-flensjes met kikkererwten en appel?

De flensjes zijn zacht en smaken duidelijk naar spinazie. De vulling is romig, licht nootachtig en aards, met knapperige fris-zoete appel en zonnebloempitten. Gambellara van Davide VignatoZo’n gerechtje vraagt om een ronde wijn met een nootachtig aroma, zoals een Soave of de Gambellara van Vignato, ook gemaakt van de garganega-druif. Maar ook een elegante Pinot Noir uit Nieuw Zeeland zal het ook goed doen. Het volle rijpe fruit sluit goed aan op de zachtheid van het gerecht. De zuren peppen de neutrale kikkererwten op, maar vormt een link naar de frisheid van de appel. 

[recipeicons personen=”4 personen ” kooktijd=”1 uur”]

 Ingrediënten

  • flensjes:
  • 4 eieren
  • 400 ml plantaardige melk (bijv. havermelk)
  • 120 gram rijstmeel
  • 1 eetlepel gesmolten boter of (kokos)olie
  • 50 gram spinazie
  • 1 bosje basilicum
  • olie om in te bakken
  • romige kikkererwten:
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 3 eetlepels tahin
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel honing
  • 2 kleine rode appels
  • 2 potten kikkererwten à 350 gram
  • gebakken paddenstoelen:
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels boter of olie
  • 2 theelepels (verse) tijmblaadjes
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • bakje cress

Stap 1

Klop een beslag van de eieren, havermelk, rijstmeel, gesmolten boter en 1 theelepel zout. Zet het 30 minuten in de koelkast.

Stap 2

Klop in een schaal de extra vierge  olijfolie met de tahin, citroensap en honing door elkaar. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Snijd de appel met schil in kleine blokjes. Spoel de kikkererwten af in een zeef. Schep de appel en kikkererwten door de dressing en zet apart.

Stap 3

Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een grote koekenpan. Bak de paddenstoelen met de knoflook en tijm in 8 minuten goudbruin, keer ze halverwege. Bestrooi met zout en peper. (Bak zonodig in 2 porties.) Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin. Zet paddenstoelen en zonnebloempitten apart.

Stap 4

Schenk het flensjesbeslag in de blender of foodprocessor. Voeg de spinazie en 12 blaadjes basilicum toe en pureer tot een egaal groen beslag. Verhit wat olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schenk 1/8 deel van het beslag in de pan en bak 1-2 minuten tot de onderkant goudkleurig is en de bovenkant droog. Keer het flensje en bak nog 1 minuut. Laat op een bord glijden en houd warm. Bak op dezelfde manier nog 7 flensjes.

Stap 5

Schep op elk flensje wat kikkererwten en paddenstoelen en bestrooi met zonnebloempitten, basilicumblaadjes en cress. Vouw de flensjes dubbel.

 

Het kookboek

Luise en David publiceerden al eerder verschillende kookboeken: The Green Kitchen, The Green Kitchen Smoothies en The Green Kitchen Travels. Vorig jaar verscheen hun nieuwste kookboek ‘The Green Kitchen af Home’; een boek dat werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2017.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover the green kitchen at homeTitel: The green kitchen at home
Auteurs: Luise Vindahl en David Frenkiel
Uitgever: Gottmer Uitgevers
ISBN: 9789023015437
Prijs: € 24,99

 

 

 

Benieuwd naar meer recepten van hun hand? Kijk ook eens naar Biet Bourguignon, Courgettenoedels met paddenstoelen, Bonotto met oesterzwam of Banaan-kokospannenkoekjes.

Binnenkort publiceren we ook nog: 50 tinten groen en Vega Fish & Chips. Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar die recept op Pinterest
fris lunch recept met groenen. Kinderen zijn gek op deze vegetarische flensjes van spinazie met kikkererwten en appel. #kikkererwten #spinazie #flensjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *