Biet bourguignon

Meatless Monday
Biet bourguignon

Beet bourguigon. Een vegetarisch stoofpotje vol wijn, bietjes, wortels, knoflook, ui, champignons, linzen en meer. Lees het recept op de blog. #stoofschotel #meatlessmonday
Beet bourguigon. Een vegetarisch stoofpotje vol wijn, bietjes, wortels, knoflook, ui, champignons, linzen en meer. Lees het recept op de blog. #stoofschotel #meatlessmonday

Uit het kookboek The Green Kitchen van David Frenkiel & Luise Vindahl publiceren we in de maand januari elke week een vegetarisch recept op Meatless Monday. We starten met hun ‘Biet bourguignon’. Daar zeggen ze het volgende over: “De meeste mensen kennen Julia Child’s klassieke recept voor boeuf bourguignon wel. Dat heeft namelijk nogal indruk gemaakt en laat nog steeds zijn sporen na. Haar boeuf bourguignon wordt met rundvlees en spek gemaakt en is dus niet echt geschikt voor vegetariërs, maar wij waren ervan overtuigd dat er een vegetarische versie van dat rijke stoofpotje vol wijn te maken moest zijn. Na enkele experimenten bleek dat we er maar een paar letters vanaf zaten. Boeuf werd Biet.”

Welke wijn drinken we bij Biet Bourguignon?

En wat drinken we hierbij? Nou, deze Romangia Rosso Renosu (helaas uitverkocht bij Vinoblesse). Maar de Spätburgunder van Sauer is ook een fantastisch combinatie.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  •  2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 8 kleine chioggia-bietjes, geschild en in vieren (750 gram)
  • 6 wortels, grof gesneden (300 gram)
  • 3 laurierblaadjes,
  • 2 takjes tijm
  • zeezout, versgemalen peper
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel maïzena, opgelost in 2 el water
  • 2 portobello’s , in reepjes
  • 10 champignons, in kwarten
  • 10 pareluitjes of 5 kleine sjalotjes, gepeld en gehalveerd
  • 1 blik linzen à 300 gram

Stap 1

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem of een gietijzeren braadpan op middelhoog vuur. Doe de uien en knoflook erin en fruit ca. 3 minuten. Voeg de bietjes, wortels,  laurierblaadjes en tijm  toe en bak ca. 5 minuten mee; af en toe roeren. Roer de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 20 minuten zacht koken.

Stap 2

Proef het stoofpotje en voeg extra wijn, bouillon of kruiden toe als dat nodig is. Breng op smaak met zout en peper. Roer het maïzena-mengsel erdoor. Roer zachtjes tot de vloeistof iets bindt. Voeg de paddenstoelen en uitjes toe en laat ca. 10 tot 15 minuten minuten meekoken. Verwarm intussen de linzen.  En bestrooi met verse tijm. Schep linzen en biet bourguignon op 4 borden. Lekker met een groentenpuree (pastinaak, wortel, zoete aardappel, knolraap).

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Green KitchenThe Green Kitchen is een kookboek geschreven door Zweedse David Frenkiel en Deense Luise Vindahl. Zij laten zien dat vegetarisch eten heel verrassend kan zijn. Hun blog Green Kitchen Stories heeft veel volgers en inspireert mensen van over de hele wereld. In dit kookboek beschrijven ze hun fascinerende leven in Zweden. Ze vertellen over hun reizen en de grote eettafel waar ze aan eten. Zo gunnen ze iedereen een kijkje in hun keuken.

Titel: The Green Kitchen
Auteurs: David Frenkiel & Luise Vindahl
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1423 2
Prijs: € 24,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

beet bourguigon. Een vegetarisch stoofpotje vol wijn, bietjes, wortels, knoflook, ui, champignon, linzen en meer. Lees het recept op de blog. #stoofschotel #meatlessmonday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *