Snel & Simpel

Zalm met smoky chorizo

Uit het nieuwste kookboek ‘5 ingrediënten’ van Jamie Oliver komt dit supersnelle visgerecht. Het gerecht wordt nog makkelijk als je de kleine taggia-olijven gebruikt van Albert Heijn. Die zijn namelijk al ontpit, en je hoeft ze alleen maar even te halveren. Iets meer dan 8 stuks toevoegen is ook geen probleem. Een heerlijk gerecht dat vanaf nu op mijn favorietenlijst staat. Lees ook nog even de kookboekrecensie van Miranda van Elswijk.

Portret Jamie Oliver

Welke wijn bij zalm met smoky chorizo?

Ik dronk er de chardonnay bij van Eloise (Vinoblesse). Hij heeft voldoende frisse zuren om tegen de tomaatjes op te kunnen. En zijn stevige body past goed bij de zalm en chorizo. Hij blijft lekker overeind en verfrist tegelijkertijd. De wijn wordt zelfs nog ietsje exotischer. Maar ook de Chileense chardonnay van Tarapaca zal het goed doen.

2 personen11 minuten

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets van 150 g elk, met huid, geschubd en graten verwijderd
  • 300 g verschillend gekleurde kerstomaatjes
  • 4 takjes vers basilicum
  • 8 zwarte olijven (met pit)
  • 30 g chorizo (stukje)

Stap 1

Leg de zalmfilets met de huid naar boven in een grote, koude koekenpan met antiaanbaklaag en zet hem op matig hoog vuur. Draai de filets om zodra ze beginnen te sissen en de pan goed op temperatuur is (na ongeveer 3 minuten) en bak ze afhankelijk van de dikte nog ongeveer 5 minuten op de huid, tot ze superkrokant en net gaar zijn.

Stap 2

Snijd intussen de kerstomaatjes doormidden, doe het grootste deel van de basilicumblaadjes, 1 eetlepel rodewijn-azijn en een snufje zeezout en zwarte peper erbij en hussel goed. Kneus de olijven, verwijder de pitten, hak de olijven fijn en maak ze aan met 1 theelepel extra vergine olijfolie en een scheutje water.

Stap 3

Snijd de chorizo in dunne plakjes en bak ze de laatste 2 minuten met de zalm mee. Hussel de laatste 30 seconden de aangemaakte tomaatjes erdoor. Verdeel de chorizo en tomaatjes over de borden, leg de zalmfilets erop en strooi de aangemaakte olijven en de rest van de basilicumblaadjes erover. Lekker met gebakken krieltjes.

 

CALORIEËN VET VERZ. VET EIWIT KOOLHYD. SUIKER ZOUT VEZELS

 

363kcal 22,8g 4,8g 34,3g 5,1g 4,9g 1,2g 1,5g

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover 5 Ingredienten Jamie Oliver - coverTitel: 5 ingrediënten
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021566665
Prijs: € 29,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Credits foto recept:
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017

Credits portret foto:
© Paul Stuart, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *