Meatless Monday

Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Bloemkoolsoep klinkt misschien niet zo spannend. Maar de lichte touch van blauwe kaas geeft deze milde soep een lekkere oppepper, zonder dat het overheerst. De bieslookolie oogt niet alleen interessant, maar zorgt ook voor een fris accent. Al met al een echte lentesoepje dat niet zal misstaan op de Paasdis.

Deze hoeveelheid soep is voldoende voor 6 grote borden of voor 10 kleine kommetjes. 

Natascha Boudewijn met hond
Schrijfster Natascha Boudewijn met hond

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Share’ van veggieschef Natascha Boudewijn. Al eerder publiceerden wij vegetarische toppertjes op I Love Food & Wine van haar hand. Bekijk nog eens het courgettetaartje met verbeina of de open lente-ravioli met asperges. Ook heerlijke vegetarische ideeën.

Welke wijn bij bloemkoolsoep met blauwe kaas?

Bij soep hoort eigenlijk geen wijn, maar daar trekken we ons niets van aan. Wil je wijn drinken, kies dan voor een chardonnay. Zo’n wijn sluit aan bij het zachte mondgevoel van de soep.

6 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 preien, het witte gedeelte in ringen
  • 1 laurierblad
  • 200 gram aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 kleine bloemkool (ca. 800 g), in stukjes
  • 1,5 liter groentebouillon (van tablet)
  • 100 g (Hollandse) blauwaderkaas + extra ter garnering*, in kleine blokjes
  • zout, versgemalen zwarte peper

Voor de bieslook-olie

  • ½ bakje bieslook, fijngehakt + iets extra ter garnering
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine

Stap 1

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de prei 3 minuten tot deze glazig is. Voeg het laurierblad en de aardappelblokjes toe en bak even mee. Voeg de bloemkool en de bouillon toe en breng aan de kook. Kook 15 minuten met deksel op de pan tot de roosjes en de aardappels gaar zijn.

Stap 2

Maak intussen de bieslook-olie. Plet de fijngehakte bieslook een beetje in een vijzel. Roer de olie erdoor en breng op smaak met met wat zout. Zet apart.

Stap 3

Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg de kaas toe en roer even zodat de kaas smelt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Dien de soep op met de resterende kaas erop, druppel er wat bieslook-olie over en maak af met wat fijngehakte bieslook.

* Verkrijgbaar bij de boer, natuurwinkels, kaaswinkels en goed gesorteerde supermarkten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover ShareHet kookboek
In het inspirerende kookboek ‘Share’ deelt Natascha Boudewijn de lekkerste recepten uit verschillende streekkeukens van Europa en het Midden-Oosten. Natascha is een zeer creatief auteur en kok. Ze heeft een eigen kookatelier in een oude, gerenoveerde bollenschuur, midden in de Randstad. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Titel:   Share 
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever Becht
ISBN nummer 978 90 230 1479 9
Prijs € 27,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt de recepten uientartelettes en tiramisu online!

fotocredit: Juliëtte van Eijsden

Bewaar dit recept op Pinterest

recept vegetarische soep: bloemkoolsoep met o.a. bloemkool, aardappel, prei en blauwe kaas. Maak het af met bieslookolie en bieslookbloemetjes. #soep #vegetarisch #bloemkool