Gebakken bloemkool met lamsgehakt

Voor het weekend
Turkse bloemkool met lamsgehakt

Voor het weekend: bloemkool op z’n Turks (Karnibahar oturtmasi). Dit is waanzinnig lekker: gebakken bloemkool met een smeuïge, lichtzure gehaktsaus. Sevtap op de markt, sfeer uit Turks tafelenAfkomstig uit het kookboek Turks Tafelen van Yevtap Yüce (haar lievelingsrecept!). We publiceerden als eerder twee gerechten uit haar oeuvre: aubergine moussaka en de courgette-kikkererwtensalade. Ook allebei aanraders.

Ik heb dit recept wel wat aangepast, want de hoeveelheden water en olijfolie klopten niet. Ook de bloemkool kun je veel korter koken, anders blijven ze niet krokant. Uiteindelijk een bloemkoolgerecht waar je je gasten helemaal mee gaat verwennen en verrassen. Bovendien ook nog eens heel snel op tafel! Leg de boodschappenlijst alvast maar klaar. 

Welke wijn bij Bloemkool met lamsgehakt?

Bij dit bloemkoolgerecht met smeuïge gehaktsaus en friszure knoflooksaus past de elegante Côtes du Rhône van Vinoblesse heel goed. Z’n sappigheid past bij het gehakt en frisse fruitaroma’s en kruidigheid sluiten aan op de yoghurtsaus. Maar ook een witte wijn met bite zal het goed doen. Denk aan de Vermentino uit Sardinië, of de chenin blanc uit Zuid-Afrika.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • sap van ½ citroen
  • 1 grote ui
  • 500 gram tomaten
  • 2 groene pepers
  • 30 gram platte peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram lamsgehakt
  • zeezout, versgemalen zwarte peper
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 50 gram bloem
  • 3 eieren
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verdeel de bloemkool in niet te kleine roosjes. Kook ze 6 minuten in weinig water met zout en de citroensap. Laat ze in een vergiet uitlekken. Snipper de ui. Snijd de tomaten in stukjes. Snijd de groene pepers in ringetjes. Hak de peterselie fijn (houd wat achter voor de garnering).

Stap 2

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de uisnippers 3 minuten. Voeg de gehakt, tomaat, groene peper en peterselie toe en bak nog 5 minuten tot het gehakt gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan tot ca. 180 °C (als je de achterkant van een houten lepel in de olie zet gaat het bruisen). Doe de bloem op een diep bord en klop in een ander diep bord de eieren los. Haal de bloemkoolroosjes eerst door de bloem en dan door het geklopte ei. Bak ze in twee porties in 5 minuten goudbruin. Keer af en toe. Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 4

Meng de yoghurt met de uitgeperste knoflook en wat zout. Verdeel de bloemkool over 4 borden. Schep het gehaktmengsel erover. Schep op iedere portie een flinke lepel knoflookyoghurt. Garneer met peterselie. Lekker met Turks brood.

Kookboek: Turks Tafelen

Cover Turks TafelenOntdek de Turkse liefde voor lekker eten met dit kookboek Turks Tafelen. Schrijfster Sevtap Yüce neemt je mee naar haar roots en beschrijft de gerechten die de Turkse keuken zo bijzonder maken. Van streetfood tot op houtvuur gebakken brood en uitgebreide familierecepten. Tegenwoordig heeft ze haar eigen ontbijt- en lunchrestaurant ‘Beachwood Café’ in Yamba (Australië).

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Turks Tafelen
Auteurs: Sevtap Yüce
Uitgever: Terra Lannoo
ISBN: 978 90 89897497
Prijs: € 29,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Bloemkool met lamsgehakt
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *