Basisrecept

Oma’s eierpannenkoeken

Eierpannenkoeken bakken kan iedereen! Maar de allerlekkerste eierpannenkoeken die werden gebakken door mijn schoonmoeder. Dat deed ze elke zaterdag en de hele familie kwam toevallig (zogenaamd) langs om er eentje bij grootmoeder te eten. Ik ontfutselde haar dit ouderwetse pannenkoeken recept, met net wat meer eieren dan normaal. Dus geniet, met name op nationale pannenkoekdag,  van deze heerlijke smeuïge oma’s eierpannenkoeken. Dan de volgende stap: welke topping erop? Ik doe verschillende suggesties voor het beleggen.

 

Wat is het verschil tussen pannenkoeken, eierpannenkoeken en flensjes?

Het grootste verschil tussen gewone pannenkoeken, eierpannenkoeken en flensjes is de verhouding in het pannenkoekenbeslag. In een gewoon pannenkoekenbeslag gebruik je op 250 gram bloem, 500 ml melk en maar één ei.

Wil je eierpannenkoeken bakken, dan wordt het anders. In plaats van 250 gram bloem neem je maar 200 gram bloem, plus 500 ml melk en 2 eieren.

Wil je flensjes bakken, dan gebruik je zelfs maar 150 gram bloem op 500 ml melk en 2 eieren. Nog dunner kan ook! Dit noem je fijne flensjes oftewel crèpes. De verhouding wordt dan: 100 gram bloem, 500 ml melk en 3 eieren!

Voor het wegen van alle ingrediënten, gebruik ik de S.old keukenweegschaal. De S.old keukenweegschaal is een must-have voor elke bakliefhebber. Compact en makkelijk op te bergen, met een handige resetfunctie voor meerdere ingrediënten. Plus, hij is oplaadbaar via USB, wat superhandig is!


 

Favoriete toppings op pannenkoeken

Je kunt je pannenkoeken beleggen met zowel zoet als een hartige topping.

 • Mijn lievelingspannenkoek is die met plakjes spek, appel en stroop.
 • Met tafelsuiker: dat knispert zo lekker.
 • Met hagelslag.
 • Met chocoladepasta en banaan.
 • Met kaas: kies dan voor een kaas die goed smelt (bijvoorbeeld jong belegen Goudse kaas).
Okonomiyaki
Okonomiyaki is een Japanse pannenkoek
Crêpes Suzette van Sieberen Meerema
Crêpes Suzette met sinaasappelsaus

Variaties op eierpannenkoeken bakken

Zin in een mega lekker gerecht dat lijkt op een pannenkoek? Kijk dan ook eens naar deze heerlijke pannenkoek recepten:

 

Welke pan kan je gebruiken voor het bakken van pannenkoeken?

Ik ben een grote fan van de pannen van Woll. Mijn Woll koekenpan is een echte superpan in de keuken. Onverslijtbaar, bakt fantastisch en heeft een unieke Diamond non-stick coating. Plus, het afneembare handvat is superhandig voor opbergen en ovengebruik! Voor het bakken van pannenkoeken heeft Woll ook een specifieke pan voor pannenkoeken en crêpes.


Welke pan vind jij het fijnst voor het bakken van pannenkoeken?

Zo maak je het!

Oma's eierpannenkoeken bakken; dat is niet moeilijk. Met dit ouderwetse basisrecept gaat het iedereen gegarandeerd lukken.

Basisrecept ouderwetse pannenkoeken bakken

Bereiding: 15 minuten
Pannenkoeken bakken is niet moeilijk. En deze versie met wat meer ei zijn het allerlekkerst.
Aantal 8 stuks

Ingredienten
 

 • 200 g bloem
 • zout
 • 2 eieren
 • 500 ml volle melk
 • ca. 40 gram boter om in te bakken

Bereiding
 

 • Doe de gezeefde bloem met een snufje zout in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erboven. Schenk 100 ml melk erbij. Roer (met een garde of mixer) vanuit het midden tot een glad beslag. Verdun daarna al roerende met de rest van de melk (je kunt het beslag ook nog iets dunner maken (ca. 100 ml melk extra) als je van iets minder dikke pannenkoeken houdt). Blijf roeren tot je een glad beslag hebt zonder klontjes.
 • Verhit in een koekenpan (bijvoorbeeld de pannenkoekenpan van Woll) een klein klontje boter. Schenk een juslepel beslag in de koekenpan. Draai de pan zodat het beslag over de bodem uitvloeit en bak de pannenkoek tot er bubbeltjes op het beslag komen. Keer de pannenkoek met behulp van een pannenkoekmes (of met behulp van een platte pannendeksel). Bak de ander kant in een paar minuten lichtbruin. Bak zo nog 7 pannenkoeken.
 • Schuif de pannenkoeken op een warme schaal. Houd de pannenkoeken eventueel warm door ze af te dekken met aluminiumfolie.

Notities

Even tussendoor: door op het AH-icoontje te klikken, zet je alle ingrediënten meteen in je AH-winkelmand. Zo simpel kan het zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept