Weekmenu #10

10x vega in de Week zonder Vlees & Zuivel 2023

Wat gaan we eten volgende week? We kiezen voor een hele week vegetarisch.

Morgen start namelijk de ZESDE editie van de Nationale Week Zonder Vlees (6 t/m 12 maart)? Even als vorig jaar wordt opnieuw ZUIVEL ook uit het weekmenu geweerd. Met andere woorden: dan gaat het meer richting VEGAN, en dat betekent lekker méér groenten eten. Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar vegetarische inspiratie. Daarom deze week geen vijf recepten, maar ik geef jullie er maar liefst tien vega recepten die meer dan de moeite waard zijn.

Natuurlijk, op I Love Food & Wine, altijd met een bijpassend wijnadvies. Ook bij deze vega recepten past een mooi glas wijn. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

Wat is het verschil tussen vega recepten  en vegan ?

Nog even op een rijtje. Ben je vegetarisch, dan vermijd je alleen vlees en vis. Iemand die vegan eet, vermijdt ook álle bijproducten die van dieren afkomstig zijn. Zij eten dus geen vlees en vis, maar ook geen honing, zuivel of eieren.

 

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2023
‘Nationale Week Zonder Vlees’ is een initiatief van de ondernemende Isabel Boerdam van de website De Hippe Vegetariër. Inmiddels doen er miljoenen mensen mee aan deze week. En dat is een geweldig succes. Kijk hier voor meer informatie over de Week zonder Vlees & Zuivel 2023.

 

Indiase linzen-kofte (vegan)

We starten deze week zonder vlees met kleine gehaktballetjes gemaakt van linzen, bonen en kikkererwten. In India heten deze balletjes kofta. Het is kwestie van mengen, balletjes vormen en frituren. Lekker met naan-brood en een bietensalade.

Linzen kofta van rode linzen
Linzen kofta van rode linzen en mungbonen

Spaghetti met andijvie (vegan)

Een snel pastagerecht komt altijd van pas. Deze spaghetti met geroerbakte andijvie staat in 25 minuten op tafel. Misschien ben je geen andijvie fan, maar deze pasta is toch een aanrader. Heerlijk door de toevoeging van groene olijven en zoete rozijnen. Bovendien lekker slank, levert maar 380 calorieën.

Spaghetti met andijvie uit het kookboek Vegetalia van Luna Trapani
Vegan spaghetti met andijvie en olijven

Linzenstoof met miso (vegan)

Uit het kookboek van Milou van de Will (Vegan Comfort) komt deze hartverwarmende linzenstoof met een Japanse twist. Milou is vegan specialist op het gebied van de Oosterse keuken. Deze linzenstoof is een absolute aanrader. Ook haar Gele linzen stoof met mango is geweldig. Ik zeg proberen!

Linzenstoofpot met miso uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will
Linzenstoofpot met miso

Enchilada’s met zoete aardappel

Geweldige enchilada’s gevuld met een groentemengsel van o.a. zoete aardappel en zwarte bonen. Zo boordevol smaak, je mist het gehakt totaal niet. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want het is de moeite meer dan waard!

Enchilada's met zoete aardappel
Enchilada’s met zoete aardappel

Vegetarische kapsalon

Ook een liefhebber van KAPSALON? Probeer vandaag dan eens deze vegetarische versie. Knapperige zoete aardappelfrietjes bedekt met vegetarische shoarma, kaas en een ruime saladetopping. Erbij een zelfgemaakte friszure knoflooksaus. Als eenmaal dit hebt ontdekt, wil je nooit meer anders.

Vegetarische kapsalon met zoete aardappel en knoflooksaus
Vegetarische kapsalon met zoete aardappel en knoflooksaus

Koreaans broodje tempeh burger (vegan)

Op woensdag geen broodje hamburger, maar een Koreaans broodje tempeh burger. Klinkt misschien minder aanlokkelijk, maar geloof mij, dit is minstens even lekker. Verrassend van smaak: rokerig, funky en vol unami. Bovendien in 20 minuten op tafel.

Koreaanse tempeh burger uit het kookboekje Vegan Summer van Milou van der Will
Home made vegan tempeh burger

Spruitjesstamppot met pecannoten (vegan)

Met Hollandse spruitjes maak je een heerlijke stamppot. Zeker wanneer je de spruitjes eerst roostert in de oven, samen met rode druiven. Dat geeft een verrassend resultaat. Op het laatst knapperige pecannoten als topping. Heeeeerlijk, je mist het vlees niet.

Spruitjesstamppot met druiven uit Vegan Bijbel van Tessa Moorman
Spruitjesstamppot met geroosterde druiven en knapperige pecannoten

Wraps met geroosterde groenten (vegan)

In het weekend heb je misschien wat meer tijd. Maak dan deze wraps met geroosterde groenten. Laat je niet afschrikken door de wat lange ingrediëntenlijst, want het een gerecht dat wel heel makkelijk is om te maken. Hummus en je zelfgemaakte vegan tzaziki van kokos-yoghurt maken het af.

Gevulde wraps met geroosterde groenten
Gevulde wraps met geroosterde groenten en vegan tzaziki

Foe yong hai

Foe yong hai: de allerbeste versie! Helemaal homemade. Gevuld met gebakken groenten (en eventueel garnalen voor de niet-vegetariër). Maar als overtuigend vegetariër laat je die garnalen gewoon weg. Vooral die saus is megalekker! Liever helemaal vegetarisch, maak dan de versie van restaurant De Sawa: Dadar boemboe. In 30 minuten klaar.

Foe Yong hai
Foe Yong hai

Gezonde wintergroenten stamppot

Uit de koker van gezondheidsfreak Rens Kroes komt deze overheerlijke stamppot van verschillende wintergroenten. Vooral de topping van uien en paddenstoelen maakt deze stamppot helemaal af. Een stamppot 2.0: vernieuwend lekker!

Wintergroenten stamppot
Wintergroenten stamppot van pastinaak, winterwortel en zoete aardappel

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Nog meer vega recepten nodig? (Filter hier op vegetarisch)

 

Pin deze VEGA RECEPTEN!
Dit IDEE niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Weekmenu 10 2023
10 favoriete vega recepten van I Love Food & Wine. Uitgezocht voor het weekmenu voor de Nationale Week zonder Vlees 2023, waarin dit jaar ook zuivel in de ban is gezet. Vegetarisch koken is leuk, lekker en gemakkelijk, maar vegan koken ook. Dus deze week Lekker Plantaardig koken, want dat is gezond en easy. Bovendien verrukkelijk, zoals deze recepten illustreren. #vegetarisch #weekmenu #weekzondervlees #vegan #doordeweeks #isabelboerdam