Vers & Licht

Eigentijds koken met Donal

Soms kom je mensen tegen die bekend blijken te zijn, maar waar je nog nooit van hebt gehoord. Donal Skehan is in mijn geval zo’n iemand. Ik kende Skehan niet (mijn gebrek), maar na wat speurwerk op internet blijkt het een man te zijn die al heel wat op zijn palmares heeft staan. Donal Skehan komt uit Dublin, is een jonge chef en schrijft over eten, fotografeert eten en is inmiddels een bekende tv-persoonlijkheid en –presentator. 30 jaar oud en nu woonachtig in Los Angeles heeft hij met meer dan een half miljoen volgers op social media een grote schare fans. Hij heeft al een aantal kookboektitels op zijn naam staan, waaronder ‘Vers! een boek met makkelijke recepten waar je energie van krijgt’. 

Het kookboek

Vers! oogt fris, met fantastische foto’s van de meest uiteenlopende recepten opgeleukt met grappige tekeningetjes. Zo tref je in dit boek snelle maaltijden aan (waaronder heerlijke soepen), maar ook eten voor onderweg (in hippe weckpotten), toetjes en andere lekkere dingen en recepten voor een relaxed dinner. Interessant vind ik het hoofdstuk Voorraadkastkoken. Tips en recepten om met zaken die je toch vaak in huis hebt de maaltijd net een bijzonder detail mee te geven (dressings, pesto’s, chips, brood ed). Opvallend is dat het nergens om zware maaltijden gaat. Verse en lichte maaltijden die je door de ingrediënten genoeg energie geven om de dag aan te kunnen.

Uitgeprobeerd

Het boek staat vol lekkere gerechten, maar omdat ik nog op zoek was naar een leuk dessert als afsluiting van een maaltijd, koos ik voor de Sinaasappelsalade met granaatappel en oranjebloemencrème. Je kunt het makkelijk een paar uur voor het opdienen al maken en afgedekt in de koelkast zetten. Eerst maakte ik de oranjebloemencrème door een theelepel oranjebloemwater (o.a. te koop bij de grotere supermarkten) door 125 ml yoghurt (hij gebruikt alleen kokosyoghurt; te koop bij de Natuurwinkel!) te scheppen en hierdoor een theelepel gesnipperde verse munt te spatelen. Zet in de koelkast. Snij met een scherp mes de boven- en onderkant van vier sinaasappels af en verwijder de schil en de witte onderschil. Snijd de sinaasappels in plakjes en vang het eventuele sap op in een schaaltje. Leg de plakjes op een mooie grote schaal. Snij de granaatappel doormidden en sla met een deegroller de pitten eruit en verdeel deze over de sinaasappels. Het opgevangen sap kun je nog door het oranjebloesemwater mengen. Bestrooi de salade op het moment van opdienen met 50 gr grofgehakte pistachenoten en nog wat muntblaadjes en serveer de crème er apart bij. Wat ziet dat er mooi uit en wat smaakt het goed! Wanneer je je ogen dicht doet waan je je in, laat zeggen Marokko.

Mening

Vers! is een zeer aantrekkelijk, eigentijds, jeugdig boek voor mensen die gezond en verantwoord, maar toch lekker willen eten. En dan zo dat je niet uren in de keuken hoeft te staan. Ik ga hier zeker meer uit koken. Donald Skehan werd ook opgemerkt door Jamie Oliver die hem een podium bood op zijn Youtube-kanaal. Nigella Lawson zegt dat Skehan haar held is in de keuken. Hoeveel aanbevelingen wil je hebben! En dan te bedenken dat ik nog nooit van hem had gehoord; onder welke steen zou ik gelegen hebben ;).

 

Cover Vers, van Donal SkehanBestellen? Dat kan hier:

Titel : Vers!
Auteur : Donal Skehan
Uitgever : Nieuw Amsterdam
ISBN : 9789046821299
Prijs : € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt de sinaasappelsalade online!

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book