Meatless Monday

Spruitjesstamppot met geroosterde druiven (vegan)

Simpel, verrassend en lekker vegan; dat is deze spruitjesstamppot. In feite is het een soort traybake, oftewel bakplaatgerecht. Friszure geroosterde rode druiven maken de spruitjes bijzonder. Toch moest er wel het een en ander aan het recept gewijzigd worden voordat het resultaat subliem kan worden genoemd.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Vegan Bijbel. Geschreven door Tessa Moorman van The Green Happiness, een van de grootste vegan-platforms van Nederland. In het intro vertelt Tessa het volgende:

Spruitjes met geroosterde druiven een gekke combinatie? Misschien, maar verrassend lekker! Voor een stamppot kun je veel meer groenten gebruiken dan alleen beorenkool of andijvie. Spruitjes zijn daar een perfect voorbeeld van. Door het roosteren krijgen de spruitjes een heel andere smaak. Dus mochten spruitjes nog niet je lievelingsgroente zijn, skip dan niet direct dit recept. Het zou zomaar kunnen dat je ze op deze manier wél lekker gaat vinden.’

Toch hebben we het recept van Tessa wel moeten aanpassen. In de originele versie waren de spruitjes nog niet gaar genoeg, en de noten werden zompig. De smaak kon ook beter. Verder gebruikte Tessa een hele rits specerijen, die misschien niet iedereen meteen in huis heeft. Door extra toevoeging van rode ui en (vegan) feta werd het uiteindelijk een overheerlijke spruitjes ovenschotel.

Welke wijn bij spruitjes uit de oven met geroosterde druiven?

Deze spruitjesstamppot is smeuïg en friszuur door de druiven. Pecannoten hebben ook iets lichtzoets en zorgen voor knapperigheid. We combineerden dit gerecht met Franse stevige rosé (Tavel), die sluit heel mooi aan op het friszure van de druiven en heeft ook voldoende body om overeind te blijven. Drink je liever rood, denk dan aan een kruidige Portugees. Die pakt de specerijen mooi op.

Beste Wijn-Spijs combinatie: Portugese Dona Graça Red

€ 8,95

Kruidige rode wijn uit Portugal, uit de noordelijke wijnstreek Douro. Gemaakt van drie inheemse Portugese druiven: Touriga Naçional, Tinta Roriz en Tinta Barroca. Dieprood van kleur, kruidig met gestoofde fruitaroma’s. De specerijen touch in de wijn sluit mooi aan op het Baharat-kruidenmengsel in het gerecht. Ondersteunt deze vegan spruitjesstamppot, maar is tegelijkertijd verfrissend. Uitstekende prijs-kwaliteit.

 

Spruitjesstamppot met druiven uit Vegan Bijbel van Tessa Moorman

Spruitjesstamppot met druiven

Voorbereiding: 45 minuten
Geroosterde spruitjes en friszure druiven combineren uitstekend. Knapperige pecannoten en lichtzoute (vegan) feta maken het helemaal af.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 350 gram spruitjes gehalveerd
  • 200 gram rode druiven zonder pit
  • 1 kleine rode ui in 6 partjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels Baharat-kruiden Jonny Boer
  • 75 gram vegan feta in blokjes
  • 40 gram pecannoten
  • 500 gram kruimige aardappelen geschild en in stukken
  • 50 ml ongezoete plantaardige melk

Extra nodig

  • braadslede of ovenschaal 20 x 30 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe in de ovenschaal: spruitjes, druiven, rode ui. Meng erdoor: olijfolie (of kokosolie) en 2 theelepels Baharat-kruiden. Bestrooi met feta. Rooster in het midden van de oven de spruitjes in ca. 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Schil intussen de aardappelen. Rooster in een droge koekenpan de pecannoten in ca. 3 minuten lichtbruin. Haal uit de pan en laat afkoelen. Hak de noten grof.
  • Kook in een ruime pan met water en zout de aardappelen in ca. 20 minuten gaar. Giet het kookvocht af.
  • Verwarm de melk in een pannetje. Stamp de aardappelen fijn. Voeg de melk toe aan aardappelen en roer tot een smeuïge puree. Serveer de puree met de spruitjes uit de oven. Strooi aan tafel de gehakte noten erover.

Het kookboek: vegan bijbel

Compleet kookboek met 230 recepten om de hele dag door plantaardig te eten. Van smoothies, gezonde ontbijtjes en supersalades tot aan de lekkerste taarten. Daarnaast ook uitgebreide uitleg over plataardige ingrediënten.

Kookboek bestellen kun je hier:

Titel : Vegan bijbel
Auteur : Tessa Moorman
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 598 70
Prijs : € 33,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept