Meatless Monday

Vegetarische kapsalon: de gezonde versie

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Grote hit van de afgelopen jaren in Nederland; de kapsalon! Jarenlang niet geweten wat dit precies voor snack was. En toen ik het eenmaal wist – vette friet bedekt met veel shoarmavlees,  gesmolten kaas, en tot slot een salade-topping – had ik zeker niet het idee dat dit iets voor mij zou zijn.  Eerlijk gezegd: een echte kapsalon heb ik nog steeds niet gegeten. Maar deze gezonde vegetarische versie met extra knapperige zoete aardappelfrietjes, verzonnen door mijn dochter, die was wel meteen een succes in huis! Daarom delen we haar recept. Aan de slag dus… 

Het gerecht is in 2003 bedacht door de Rotterdamse Nataniël Gomes, eigenaar van een echte haar-kapsalon. Hij bestelde deze lunchschotel met zijn favoriete ingrediënten regelmatig bij zijn favoriete shoarmazaak El Aviva. En zo ontstond de naam ‘kapsalon’.

Welke wijn bij vegetarische kapsalon?

Bij zo’n doordeweeks gerecht als een vegetarische kapsalon kies je gewoon een wijn die je lekker vindt. Bijvoorbeeld een Rosado uit Navarra die lekker kruidig is, en daarnaast zorgt voor een stukje verfrissing. Meer zin in rood? Kies dan voor soepel rood, zoals een zwoele ronde Chileense Merlot, of een kruidige rode uit de Languedoc.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappel, geschild
  • 4 theelepels zout
  • 2 theelepel gerookte zoete paprikapoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 350 gram vegetarisch shoarma
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • ½ kleine rode ui, in halve ringen
  • 3 tomaten, in kleine blokjes
  • 1/3 komkommer, in blokjes
  • 100 gram gesneden ijsbergsla
  • 75 gram wortelreepjes (worteljulienne)
  • extra: 4 aluminiumbakjes

 

  • Knoflooksaus
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels yogonaise
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel sriracha chilisaus (of enkele druppels tabasco)
  • 1 eetlepel bieslook, fijngesneden
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de zoete aardappel in lange dunne frietjes, net iets groter dan de Franse frietjes. Doe de aardappel in een ruime kom. Voeg toe: zout en paprikapoeder. Meng door elkaar. Leg de reepjes zoete aardappel op een ovenrooster (zonder bakpapier: zo worden ze het knapperigst), met ruimte ertussen. Bak de zoete aardappel in ca. 20 minuten bruin en krokant.

Stap 2

Maak intussen het knoflook sausje van: yogonaise, Griekse yoghurt, bieslook en peterselie. Breng op smaak met zout en paper. Eventueel wat verdunnen met water.

Stap 3

Zet de oven terug naar 200 °C. Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de vegetarische shoarma in ca. 4 à 5  minuten goudbruin. Verdeel de aardappelfrietjes over vier aluminiumbakjes. Verdeel de shoarma er overheen. Bestrooi met de kaas en zet ca. 5 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.

Stap 4

Snipper intussen de ui, snijd de tomaten in blokjes van ca. 1 cm en snijd komkommer in plakjes. Neem de schaaltjes uit de oven. Garneer met sla, komkommer, tomaten, en rode ui. Besprenkel met de knoflooksaus.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Wil je het dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: vegetarische kapsalon. Gezonde versie van de populaire kapsalon. Knapperige geroosterde zoete aardappelfrietjes zijn hier de basis. Vegetarisch shoarmavlees en gesmolten kaas zorgen voor smaak. De salade maakt het verfrissend. Natuurlijk maak je zelf een mega-lekker knoflooksausje. Niet van mayonaise, maar met Griekse yoghurt. AANRADER! Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij dan een Pinot Blanc? #wijn-spijscombinatie #kapsalon #vegetarisch #makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *