Grote hit van de afgelopen jaren in Nederland; de kapsalon! Jarenlang niet geweten wat dit precies voor snack was. En toen ik het eenmaal wist – vette friet bedekt met veel shoarmavlees, gesmolten kaas, en tot slot een salade-topping – had ik zeker niet het idee dat dit iets voor mij zou zijn. Eerlijk gezegd: een echte kapsalon heb ik nog steeds niet gegeten. Maar deze gezonde vegetarische versie met extra knapperige zoete aardappelfrietjes, verzonnen door mijn dochter, die was wel meteen een succes in huis! Daarom delen we haar recept. Aan de slag dus…
Het gerecht is in 2003 bedacht door de Rotterdamse Nataniël Gomes, eigenaar van een echte haar-kapsalon. Hij bestelde deze lunchschotel met zijn favoriete ingrediënten regelmatig bij zijn favoriete shoarmazaak El Aviva. En zo ontstond de naam ‘kapsalon’.
Welke wijn bij vegetarische kapsalon?
Bij zo’n doordeweeks gerecht als een vegetarische kapsalon kies je gewoon een wijn die je lekker vindt. Bijvoorbeeld een Rosado uit Navarra die lekker kruidig is, en daarnaast zorgt voor een stukje verfrissing. Meer zin in rood? Kies dan voor soepel rood, zoals een zwoele ronde Chileense Merlot, of een kruidige rode uit de Languedoc.
Vegetarische kapsalon
Ingredienten
- 500 gram zoete aardappel geschild
- 4 theelepels zout
- 2 theelepel gerookte zoete paprikapoeder
- 2 eetlepels olie
- 350 gram vegetarisch shoarma
- 150 gram geraspte belegen kaas
- ½ kleine rode ui in halve ringen
- 3 tomaten in kleine blokjes
- 1/3 komkommer in blokjes
- 100 gram gesneden ijsbergsla
- 75 gram wortelreepjes worteljulienne
Knoflooksaus
- 100 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels yogonaise
- 1 teentje knoflook
- ½ theelepel sriracha chilisaus of enkele druppels tabasco
- 1 eetlepel bieslook fijngesneden
- 1 eetlepel peterselie fijngesneden
- zout versgemalen peper
Extra nodig
- 4 aluminiumbakjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de zoete aardappel in lange dunne frietjes, net iets groter dan de Franse frietjes. Doe de aardappel in een ruime kom. Voeg toe: zout en paprikapoeder. Meng door elkaar.
- Leg de reepjes zoete aardappel op een ovenrooster (zonder bakpapier: zo worden ze het knapperigst), met ruimte ertussen. (Zet hiervoor de ovenrooster omgekeerd op de bakplaat!) Bak de zoete aardappel in ca. 20 minuten bruin en krokant.
- Maak intussen het knoflook sausje van: yogonaise, Griekse yoghurt, bieslook en peterselie. Breng op smaak met zout en paper. Eventueel wat verdunnen met water.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je het dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!