Meatless Monday

Koreaanse tempeh burger (vegan)

Tempeh is zeker geen alledaagse kost! Misschien heb je het zelfs nog nooit gegeten. Maar…, deze burgertjes gemaakt van tempeh trekken je gegarandeerd over de streep. Ze zijn verrassend lekker van smaak, sappig met een heerlijk krokant korstje. Bovendien in 20 minuten klaar. Wat wil je nog meer?

Het recept is afkomstig uit het zonnige kookboekje Vegan Summer van de Nederlandse Milou van der Will. Zij is een groot liefhebber van de Aziatische keuken en heeft een website onder de naam Thegreenchopstick. Hier laat ze zien hoe je bekende Aziatische recepten in een plantaardig jasje steekt.

Welke wijn bij Koreaanse tempeh burger?

De broodjes tempeh burger smaken licht pittig en licht zoet door de ketchup. Leg je ze op de barbecue, dan worden ze ook nog ietsje rokerig van smaak. Schenk hier een rode wijn bij met wat bite en rijpe tannines. Denk aan een Zinfandel of Primitivo.

Koreaanse tempeh burger uit het kookboekje Vegan Summer van Milou van der Will

Broodje Koreaanse tempeh burger (vegan)

Voorbereiding: 20 minuten
Doordeweeks broodje burger op z’n Koreaans. Gemaakt van tempeh en havervlokken. Verrassend van smaak: rokerig, een tikje funky en vol unami. Bovendien in 20 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram tempeh grof geraspt
  • 75 gram fijne havervlokken
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 knoflooktenen geperst
  • 1 lente-ui fijngesneden
  • 1 theelepel gochugaru toko of chilipoeder
  • olie
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 eetlepels hot ketchup
  • romainesla
  • tuinkers geknipt, ter garnering

Bereiding
 

  • Meng de geraspte tempeh in een kom met de havervlokken, sojasaus, knoflook, lente-ui en gochugaru. Kneed goed door met de hand. Vorm van het mengsel met vochtige handen vier burgers van ongeveer 1,5 cm dik.
  • Leg de burgers op een aluminium schaal op het indirecte deel van de barbecue en bak ze een minuut of 4 per kant. Of bak de burgers 4 minuten per kant in wat olie in de koekenpan.
  • Snijd de hamburgerbroodjes open en gril ze op het rooster van de barbecue of in een grill- of koekenpan. Smeer ze in met ketchup. Beleg ze met romainesla en de tempeh burger en garneer de burgers met tuinkers. Serveer direct. Lekker met een frisse salade.

Het kookboek: Vegan Summer

Fleurig en zonnig kookboekje met plantaardige recepten rondom de barbecue. Van een kimchi-hotdog en ‘net-echt-kipsateh’ tot en met gegrilde ananas met pittige dip. Ook heerlijk bijgerechten als ingelegde rodekoolsalade of een aardbeiensalade met muntvinaigrette. Alles in huis voor een weergaloos lekker vegan barbecue.

Bestellen kun je hier:

Cover Vegan Summer van Milou van de WillTitel : Vegan Summer
Auteur : Milou van der Will
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 255 1
Prijs : € 14,95

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept