Klassieker

Foe Yong Hai: de allerbeste versie!

Je kent het vast wel: Foe Yong Hai zoals je hem krijgt bij de Chinees. Dan is ie gebakken in de wok tot een dikke eimassa met vulling. Zwemmend in een (te) zoete tomatensaus. Nou, dat kan echt veel beter! Voor deze klassieker uit de Chinees-Indonesische keuken heb ik allerlei recepten uitgetest, afkomstig uit diverse oude kookboeken zoals die van Beb Vuyk, een versie van AllerHande of die uit het nieuwste kookboek ‘Basisboek Indonesië’. En zo kom ik tot mijn eigen eindresultaat waar ik helemaal happy en blij van wordt. Gevuld met gebakken groenten en grote garnalen. Vooral die saus maakt het!

Welke wijn bij Foe Yong Hai?

Deze gevulde omelet met gebakken groenten smaakt zacht en kruidig. De tomatensaus is eveneens gekruid en lichtzoet van smaak. Kies daarom voor een witte wijn met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris uit de Elzas. Of de Riesling Feinherb uit de Phalz.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 dunne prei (125 gram), in dunne ringetjes
  • 100 gram geraspte wortel (peen julienne)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 8 eieren
  • 200 gram grote roze garnalen
  • 125 gram taugé
  • tomatensaus
  • 150 ml tomatenketchup (Heinz)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit ui, prei, wortel, knoflook ca. 3 minuten. Roer erdoor: vissaus, sesamolie en selderij en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur en zet apart. (Als je deze koekenpan ook gaat gebruiken voor de omeletten, maak hem dan eerst schoon!). Kook intussen de doperwten in water met zout ca. 3 tot 4 minuten. Giet af in een zeef.

Stap 2

Maak de tomatensaus. Meet af in een maatbeker: tomatenketchup, 100 ml warm water, ketjap manis, azijn en gemberpoeder. Roer door elkaar. Verwarm de olie in een steelpan. Fruit de knoflook, al roerende ca. 1 minuut tot het lichtbruin is. Voeg het tomatenmengsel toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3

Klop intussen de eieren los met een garde. Voeg toe: gebakken groenten, garnalen, taugé, zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak van 1/4 deel van het eimengsel een omelet. Leg op een voorverwarmde schaal. Bak zo nog 3 omeletten.

Stap 4

Roer de doperwten door de tomatensaus en breng opnieuw aan de kook. Serveer de omeletten met de tomatensaus. Lekker met witte rijst en cassave kroepoek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *