Meatless Monday
Linzen kofta uit India

Kofta zijn vlees- of groenteballetjes; een bekend gerecht uit de Indiase keuken. Deze balletjes zijn vegetarisch en worden gemaakt van rode linzen en mungbonen. Het recept is afkomstig uit het kookboekje Vega Curry, met 60 vegetarische Indiase gerechten. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want de balletjes zijn heel gemakkelijk om te maken. Kwestie van mengen, balletjes vormen en frituren. Ook heerlijk als borrelhapje.

Portret schrijver Nahid Hassan van het kookboek Vega Curry
Portret schrijver Nahid Hassan

Vega Curry is geschreven door Nahid Hassan. Hij kwam als twintiger naar Zweden en wilde heel graag zijn vrienden laten kennismaken met de smaakvolle authentieke Indiase en Bengaalse keuken. Daarom opende hij in 2000 zijn eerste restaurant Shanti Classic in Stockholm. Inmiddels is hij eigenaar (samen met zijn broer) van 7 restaurants, eetcafés en clubs. Nahid is gefascineerd door de vegetarische keuken: voor hem is dit het eten van de toekomst. Met dit boek wil hij laten zien dat Indiaas koken helemaal niet moeilijk is.

Maar let op: in de Indiase en Bengaalse keuken zijn specerijen enorm belangrijk. Dus heel veel recepten in dit boek hebben ellenlange ingrediëntenlijsten (nog veel langer dan dit recept van Linzen kofta). Daar moet je dus wel even doorheen kijken.

Welke wijn bij linzen kofta?

We hebben het recept toch iets vereenvoudigd. De balletjes smaken dus lekker kruidig, licht pikant en knapperig; doet denken aan falafel. Je hebt dus een wijn nodig die hier tegenop kan boksen. Kruidig, met rijpe tannines. Kies bijvoorbeeld voor een rode Spaanse wijn van de mencia-druif, of een soepele Zinfandel of de zonnige vino renosu van Sardinë.

4 personen30 minuten, 1 nacht weektijd

 Ingrediënten

  • 90 gram mungbonen, 1 nacht geweekt
  • 170 gram rode linzen, 1 nacht geweekt
  • 1 blikje kikkererwten (150 gram), uitgelekt
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • ½ theelepel gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • (1 groene rawit, fijngehakt)*
  • 15 gram koriander, fijngehakt
  • ½ theelepel gemalen chilipeper
  • ½ theelepel grillkruiden
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel kruidenzout
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • olie om te frituren

Stap 1

Maal de mungbonen, linzen en kikkererwten grof in de foodprocessor. Meng de overige ingrediënten erdoor. Vorm balletjes van het mengsel.

Stap 2

Verhit de olie tot 160℃. Frituur de kofta in porties in ca. 3 minuten goudbruin. Lekker met naan, mangochutney en (bieten)salade.

*De balletjes smaken zonder de rawit al aardig pittig. Dus bepaal zelf hoe heet jij de balletjes wilt eten.

 

Bestellen kun je hier:

cover Vega curry Titel : Vega Curry
Auteur : Nahid Hassan
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1612
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *