Je zou het misschien niet meteen verwachten (gezien de foto!), maar dit pastagerecht past helemaal in de zomer. In ieder geval dat vindt chefkok/boer Joshua McFadden. Hij schreef het kookboek Zes Seizoenen, een nieuwe kijk op koken met groenten. Ze noemen hem ook wel de ‘groentefluisteraar’. Over broccoli zegt hij het volgende: “Gooi die stengel niet weg! Koop altijd hele kroppen broccoli en niet alleen de roosjes, want die zijn het sappigst en het zoetst.” Dus zo gezegd, zo gedaan!
Welke wijn bij Rigatoni met broccoli en worst?
Het is een heerlijke kruidige pasta met een grof gehaktmengsel en broccoli in een smeuïge saus. Wil je in Italië blijven, kies dan voor een sappige Dolcetto met voldoende zuren of een Chianti of een Rosso di Montalcino. Maar ook een gekoelde Beaujolais of sappige pinot noir is geen verkeerde keus.
Rigatoni met broccoli en worst
Ingredienten
- 3 teentjes knoflook
- 5 eetlepels extra vergine olijfolie
- 450 gram broccoli
- 100 gram ricotta
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 450 gram Italiaanse verse worstjes of venkelworstjes
- 250 gram rigatoni pasta
- snufje chilivlokken
- 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
- 20 gram gedroogd broodkruim of panko
Bereiding
- Snijd de knoflook in dunne plakjes. Doe ze in een kommetje met 2 eetlepels olijfolie. Snijd de stronken van de broccoli in plakjes van 1/2 cm dik en verdeel de rest in roosjes. Klop de ricotta met 1 1/2 eetlepel olie en zout en peper met de staafmixer luchtig. Haal de velletjes van de worstjes en vorm 4 burgers van het vlees.
- Breng ruim water met zout aan de kook. Kook de pasta al dente volgens gebruiksaanwijzing. Kook de laatste 3 minuten de broccoliroosjes mee.
- Verhit intussen een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Bak de burgers in 4 minuten aan één kant bruin. Keer ze om. Voeg de knoflook met olie en de plakjes broccolistengel toe en bak nog 4 minuten. Schep de broccoli af en toe om. Breek de burgers met een lepel in hapklare stukjes. Voeg de chilivlokken toe en bak nog even mee. Haal de pan van het vuur.
- Schep ca. 250 ml kookvocht uit de pastapan en zet dit apart. Giet de pasta met broccoli af.
- Zet de koekenpan weer op het vuur. Schep het pastamengsel, de ricotta, de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van het pastavocht erdoor. Schep alles door elkaar en verwarm nog 2 minuten op middelhoog vuur. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Voeg, als het te droog is nog wat pastavocht toe. Bestrooi met de rest van de kaas en het broodkruim.
Het kookboek
Prachtig kookboek met een nieuwe kijk op het koken met groenten. Chefkok en boer Joshua McFadden, alias de ‘groentefluisteraar’ deelt in dit kookboek zijn kennis en passie. Hij onderscheidt zes groeiseizoenen in de natuur en moestuin. Behalve winter, lente, zomer en herfst doet hij ook aan voor- en nazomer. En zo is dit boek ook ingedeeld. Het boek heeft twee internationale kookboekprijzen in de wacht gesleept: beste kookboek algemeen én het beste kookboek van het jaar door de International Association of Cooking Professionals.
Bestellen kun je hier:
Titel : Zes seizoenen
Auteur : Joshua McFadden
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 35878 6
Prijs : € 35
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!