Rijk rood

GSM uit McLaren Vale

In de wijnwereld staat GSM voor een klassieke druivenblend uit Zuid Frankrijk: grenache, syrah en mourvèdre. In dit geval komt de wijn uit Australië en wordt het grenache, shiraz en mataro genoemd, maar het zijn dezelfde druiven en dus dezelfde verrukkelijke match ‘made in heaven’.

Shottesbrooke is een trots familiebedrijf dat zijn naam dankt aan een landgoed in het Engelse Berkshire, waar de grootvader van de familie predikant was. Shottesbrooke is begonnen in de bergen van de Zuid-Australische regio Fleurieu Peninsula en is nu gevestigd in McLaren Vale waar wijnen van hoge kwaliteit worden geproduceerd.

Snorrend lekker

De reden waarom ik bij deze wijn snorrend achterover zakte is vermoedelijk de 52% grenache waar ik momenteel dol op ben. Een bevriende wijnkenner zegt weleens dat grenache vaak een netelige afdronk heeft en dat is ook heel herkenbaar in deze wijn, dat maakt hem lekker spannend. De syrah die duidelijk lekker veel zon heeft gehad in de wijngaard, maakt het lekker vol en zwoel van smaak. De verschillende druivenrassen zijn apart vergist en opgevoed in Franse en Amerikaanse eiken vaten.

Balans en harmonie

De kleur van de wijn is lichtrobijn. De geur die mij het meest opvalt is die van rijpe rode en zwarte bessen en vers brood. Een prettige jeugdherinnering zorgt er voor dat ik graag een slok wil nemen. Dan proef ik rijpe bessen en kruidigheid en komt die licht spannende netelige afdronk. Verder is er zoiets als balans en harmonie dat lastig is uit te leggen maar waar ik van ontspan. Alles klopt, er zijn geen overheersende smaken, het is één groot smakelijk geheel dat vrienden is met elkaar en vrienden wil worden met jou.

Welke gerechten bij GSM van Shottesbrooke?

Combineer deze kruidige, mooie rijpe wijn met vleesgerechten als côte de boeuf met peperjus of  ossobuco van hert. Ook de risotto met paddenstoelen is een goede keus.

De tekst is geschreven door Martine van den Bos.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties in je mailbox? Geef je hier op.