Soepel & intens

Primitivo van familie Antinori

Een ware wijnbouwrenaissance ontketenen in Puglia! Laat dat maar over aan de wereldberoemde wijnfamilie Antinori uit Toscane en hun topwijnmaker Renzo Cotarella. Met hun wijnhuis Tormaresca in de Zuid-Italiaanse regio Puglia maken ze innovatieve kwaliteitswijnen van oude regionale druivenrassen. En met groot succes: Tormaresca heeft al veel internationale awards in de wacht gesleept. Ook bij I Love Food & Wine scoort hij ongekend hoge punten. En ook nog eens heel betaalbaar, nu te koop bij Vivino.

Al in de 18e eeuw deed druivenras primitivo zijn intrede in Puglia onder de naam ‘Primativo’. Waarom? Dit ras rijpt vroeg. Dat is fijn, want in Puglia wordt het in de zomer smoorheet. De wijngaarden liggen dicht aan de kust. Daar zorgt zeewind voor verkoeling en hierdoor blijven frisse zuren aanwezig.  De druiven weken en gisten op roestvrijstaal onder strikte temperatuurcontrole. Na de gisting krijgt de wijn de tijd om rustig te rijpen: 8 maanden op RVS en vervolgens nog 4 maanden in de fles.

Zwoel en doordrinkbaar

Mooi kersenrood van kleur. In de neus wat kruidigheid van specerijen en veel rijp fruit: kersen, blauwe pruimen en bessen. De smaak is eveneens rijp, fruitig en vol, maar tegelijkertijd niet zwaar: de wijn heeft een goede frisheid die hem opvallend soepel maakt. Samen met zijn vriendelijke tannines zorgt dat ervoor dat deze Primitivo erg doordrinkbaar is. Een aangenaam glas voor elk moment van de dag. Hij krijgt een 8,1 als beoordeling!

Wat eten we bij deze wijn?

Als je een primitivo-wijnmaker vraagt naar de beste wijn-spijscombinatie dan wordt er meteen wildzwijn geroepen. Dus een wildzwijnstoofschotel is een must. Verder heerlijk in combinatie met pasta met ossenstaartsaus, Marokkaanse tajine van lamsvlees  en pruimen, Ierse lamsstoofpot.  Ook bij bitterballen van pulled pork zal hij ook beslist niet misstaan.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggeties? Geef je hier op.