Zondoorstoofde Italiaan

Primitivo Riserva

 

Welke wijn bij wildzwijn? Als ik aan de wijnmaker vraag wat hij het liefst eet bij zijn Primitivo Riserva twijfelt hij geen moment: “wild boar”! Tijdens een proeverij laat Pasquale Petrera twee van zijn wijnen proeven: de Primitivo Gioia del Colle 2011 en de Primitivo Gioia del Colle Riserva 2007. Beide wijnen zijn heel mooi. De eerste heeft een dikke balsamico-neus en veel fruit, de tweede is eleganter en heeft meer complexiteit. ‘s Avonds proberen we ze allebei nog eens uit bij ons stoofpotje van wildzwijn. De Riserva wordt onze ‘Wijn van de Dag’. Meer weten over Primitivo, vader en zoon Petrera en de Riserva? Lees het verslag van Fred Nijhuis .

Balsamico en amandel

De wijn is robijnrood van kleur en heeft een neus van rijp rood en donker fruit, een lichte kruidigheid (kruidnagel), balsamico, caramel en een tikje hout. In de mond proef je dat alles terug. Hij is fluweelzacht met een mooie frisheid door de milde zuren. De afdronk is lang met iets van getoaste amandel. Dat laatste is volgens onze wijnmaker kenmerkend voor een Primitivo uit dit gebied.

Waarom deze wijn bij de wildzwijnragout?

De fris-zure smaak van de saus (door de rode wijn, tomaten en bleekselderij) past goed bij de fris-zure smaak van de wijn. Het gerecht is redelijk filmend, net als de wijn. De zoetige smaken in het gerecht proef je ook terug in de wijn (balsamico), evenals de kruidigheid (kruidnagel). De wijn en het gerecht versterken elkaar.

Wat is daar ook lekker bij?

“Gouda Cheese”, roept Pasquale als we hem dat vragen. Maar direct daarna gaat hij toch ook voor zijn favoriete Parmesan Reggiano. Thuis kiest hij er ook vaak een stukje vis bij. Met name tonijn of een vette vis als zalm. “Maar wel van de grill”. En donkere chocolade.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.