Meatless Monday

Stroganoff van paddenstoelen

‘Hoewel een stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder’, zegt Katy Holder, de schrijfster van het kookboek ‘Slow Cooked Vega’. En inderdaad lekker is deze vegetarische stroganoff absoluut. Maar of je hem met de slowcooker zou moeten maken, dat betwijfelen wij ten zeerste. Je bent zonder slowcooker namelijk zo veel sneller klaar (in 25 minuten), dat zo’n apparaat eigenlijk weinig toevoegt. We hebben beide versies getest, met en zonder slowcooker. De smaak blijft hetzelfde, alleen de tijd verschilt. Wat ga jij doen?

Welke wijn bij pasta Stroganoff?

Het gerecht is heerlijk; vlezige paddenstoelen in een romige paprika-tomatensaus met verse tagliatelle. Kies voor een ronde witte (bijv. Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc) of een ronde rode wijn die past bij het mondgevoel van dit gerecht. Denk aan een ronde Chileense Carmenère die ook aansluit op het aardse van de paprikapoeder. Of een Oostenrijkse Zweigelt. Makkelijk en wat lichter.

 

Stroganoff van paddenstoelen

Pasta Stroganoff uit de slowcooker

Bereiding: 3 uur 10 minuten
Totaal: 3 uur 10 minuten
Maak van paddenstoelen deze heerlijke vegetarische Stroganoff saus. Dat kan met de slowcooker, maar op het fornuis ben je sneller klaar. Eet met verse pasta
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 750 gram stevige gemengde paddenstoelen, zoals kastanjechampignons of portobello’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotten of 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 theelepels milde paprikapoeder
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 groentebouillontablet
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml crème fraîche
  • zout versgemalen zwarte peper
  • worcestershiresauce
  • 2 eetlepels grofgehakte peterselie
  • verse pasta
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Bereiding
 

  • Snijd de kleine paddenstoelen in vieren en de grotere exemplaren in even grote stukken. Verhit de olie en boter in een grote koekenpan en bak de sjalot, knoflook en paprikapoeder 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak 4 minuten. Schep de bloem erdoor en bak nog 2 minuten.
  • Schep het paddenstoelenmengsel in de slowcooker*. Verkruimel de bouillontablet erboven en roer er de tomatenpuree, crème fraîche en 300 ml water door. Kook de paddenstoelen stroganoff 3 uur op de lage stand.
  • Breng de paddenstoelen stroganoff op smaak met zout en peper en eventueel worcestershiresauce en bestrooi met peterselie. Lekker met verse pasta (tagliatelle) en groene salade.

ZONDER SLOWCOOKER!

*Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Gebruik dan een grote hapjespan of braadpan en stoof de stroganoff ca. 15 minuten met het deksel op de pan. De bereidingstijd wordt dan 25 minuten.

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Nog een slowcookeridee nodig uit dit boek: Aziatische aubergines of Chili sin carne.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief