Voor het weekend

Kibbeh van rode linzen en ui

Onlangs is het kookboek ‘Souq, tafels vol mezze’ uitgekomen. Een prachtig kookboek,  geschreven en samengesteld door het culinaire duo Nadia Zerouali en Merijn Tol. Tijdens een kookworkshop voor de promotie van het boek werden de diverse culinaire journalisten en foodbloggers aan het werk gezet: samen koken om een tafel vol mezze te realiseren. Het werd een waar eetfestijn. Precies zoals de dames dat ook voor ogen hebben: samen koken, samen eten. Want mezze eten is een sociaal gebeuren met veel gezelligheid, gelach en gepraat. Grote volle tafels met veel mensen eromheen, vertelt Nadia enthousiast.

Workshop kookboek Souq

Gisteren plaatste ik een interviewtje met de culinaire en persoonlijke favorieten van dit prachtige innemende duo. Dit gerecht, Rode-linzenkibbeh met gebakken ui’ is hun favoriet. Ook tijdens de workshop was iedereen hier laaiend enthousiast over.

Maar behalve deze kibbeh maakten we  o.a. ook homemade gemberbier, flatbread met halloumi, Osmalieh (arabisch dessert), citroenlimonade, gevulde saffraankip, geroosterde bloemkool, rakakat van fillodeeg. Teveel om op te noemen.

Maar wat is kibbeh eigenlijk? Bulghur is altijd de basis. Daar wordt vervolgens gehakt of (in de vegaversies) aardappel, pompoen of linzen doorheen gekneed. De vorm varieert van ovale balletjes tot platte schijven of gevulde taarten.

Aan de mezzetafel van SouqDus verras je gasten met een tafel vol mezze. Dat betekent kopen dat fantastische kookboek, en nodig al je vrienden uit om gezellig samen te eten en borrelen.

 

 

 

Welke wijn bij rode-linzenkibbeh?

Het gerecht smaakt wat zoetig door de gebakken ui, maar ook licht pittig en gekruid. Mijn voorkeur gaat uit naar een kruidige rosé, zoals die van Clos Marie of de Portugese rosé van Niepoort. Ze verfrissen, maar sluiten mooi aan op de kruidigheid. De rijpe fruittonen in de wijn passen bij het lichtzoetige van de kibbehballetjes.

4-8 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 400 g rode linzen  (of beter: oranje linzen)
  • 2 eetlepels paprikapasta (zoete tatli biber)
  • zout
  • pul biber*
  • 340 g extra fijne bulgur
  • 4 à 5 uien, halve ringen
  • olie
  • 1 bos peterselie
  • 5 lente-uien met groen

Stap 1

Kook de linzen in ruim water gaar. Laat ze in een zeef goed uitlekken en afkoelen. Pureer de linzen met de paprikapasta en wat zout en pul biber.

Stap 2

Meng de bulghur erdoor (of beter: kneed het graan erdoorheen). Bak de uiringen met veel aandacht goudbruin in wat olie. Snijd de peterselie fijn en ook de lente-ui, met het groen erbij. Meng met je handen de gebakken uien, de peterselie en lente-ui door het linzen-kibbehdeeg. Proef of er nog meer zout bij moet.

Stap 3

Pak nu steeds een klein bolletje deeg en knijp het in je hand zachtjes met je vingers uit tot een langwerpige linzenkibbeh. Kijk maar hoe wij het doen op de foto! Het is trouwens ook een superlekker restant voor lunch de dag erna.

 

*Pul Biber is een Turks en mild zoetheet pepertje.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover kookboek SouqTitel                 : Souq, tafel voor mezze
Auteur           : Nadia Zerouali en Merijn Tol
Uitgever        : Fontaine Uitgevers
ISBN                : 987 90 5956 722 1
Prijs                 : € 29,95

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van verrassend culinair nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

 

Credit: Met dank aan Shyama in Boekenland voor de mooie foto’s van de workshop!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *