Châteauneuf-du-Pape

9.0 pnt Domaine du Pegau Cuvée Laurence

Châteauneuf-du-Pape, wie kent dit beroemde Franse wijngebied niet? Dankzij de verhuizing van de pauselijke residentie naar het ‘nieuwe paleis’ in Avignon in de 14e eeuw, bouwde het wijngebied in korte tijd een enorme reputatie op. Eerlijk is eerlijk, we kunnen de pausen geen ongelijk geven. Want dit wijngebied brengt prachtige wijnen voort met een heel eigen karakter, concentratie en complexiteit. Zoals deze wijn van Domaine du Pegau. 

De eerste wijnranken van Domaine de Pegau worden rond 1670 aangeplant door de Elvire Feraud, wijnboerin en moeder van 4 kinderen. De familie Feraud verkoopt de druiven aan lokale wijnmakers, en breidt de wijngaarden in de loop van de tijd uit tot 22 hectare.

De bekende brug van Avignon met uitzicht op het bisschoppelijk paleis
De bekende brug van Avignon met uitzicht op het bisschoppelijk paleis

Familiebedrijf met beperkte oplage

Pas in 1964 besluit Paul Feraud zelf wijn te gaan maken van een deel van de wijngaarden. Op zeer kleine schaal: slechts 2000 flessen per jaar, van druiven van zijn meest favoriete wijngaarden. Het is dochter Laurence die met het idee komt om de wijnproductie op te schalen. Ze heeft net haar wijnmakersopleiding afgerond, en ziet de potentie van de prachtige oude wijngaarden van het wijngoed. Samen met haar vader selecteert ze 5 hectare van het wijngoed voor de productie van eigen wijnen.

Klassieke Châteauneuf-du-Pape met moderne twist

Het blijkt een hele goede beslissing te zijn. De wijnen van Domaine de Pegau zijn een referentie voor het gebied en vallen regelmatig in de prijzen. De combinatie van de ligging en de bodem van de wijngaarden en de precieze manier van werken geven complexe, klassieke wijnen met een moderne twist. Hoogtepunt is een plaats in de top 3 van de rode wijnen van Châteauneuf-du-Pape in 1992.

Inheemse druiven zorgen voor complexiteit

De wijngaarden van het huis liggen rondom het dorp in de beroemde La Crau Ouest, La Crau Est en La Crau Sud. De rode zandbodem is rijk aan ijzer en bedekt met grote ronde stenen, kenmerkend voor het gebied. Deze stenen leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de druiven. Bij heftige regenbuien laten ze het water makkelijk door, en de warmte die ze overdag opnemen stralen ze ’s nachts uit naar de druiven, zodat die langzaam kunnen rijpen. De mistralwind die regelmatig in de wijngaarden waait zorgt voor verkoeling.

Typische wijngaarden met stenen in Châteauneuf-du-Pape
Typische wijngaarden met stenen in Châteauneuf-du-Pape

Laurence en haar vader zorgen goed voor de wijngaarden en koesteren de historie van het gebied. Daarom zijn in hun wijngaarden naast de bekende Syrah en Grenache ook oude, inheemse rassen te vinden als Vaccarèse, Counoise en Picardan. Iedere druif draagt met zijn unieke karakter bij aan de complexe, elegante stijl van de wijnen.

Hoe smaakt Domaine du Pegau cuvée Laurence 2017

Deze cûvée van Domaine du Pegau is extra bijzonder, want hij draagt de naam van dochter Laurence. Zowel Robert Parker (95 punten) als James Suckling (97 punten) zijn laaiend enthousiast. Daar kunnen wij niet bij achter blijven. De wijn is in de neus kruidig met tonen van zwart fruit en verfijnd houtgebruik op de achtergrond. In de smaak zacht en rijp met vooral zwarte fruitaroma’s van bessen en bramen. Goede zuren en verfijnde tannines. Kortom: complex zonder zwaar te zijn. Nu al superfijn om te drinken. Bovendien heeft deze wijn een uitstekend rijpingspotentieel van ongeveer 20-25 jaar. Al met al Domaine de Pegau behoort tot de absolute top van de Rhônevallei!

 

Wat eten bij Domaine du Pegau cuvée Laurence 2017

Bij zo’n juweeltje van een wijn passen mooie gerechten die je op tafel zet als er vrienden komen eten. Of als er iets te vieren valt. Ik zet een aantal suggesties op een rij:

Hertenfilet met morillesaus
Hertenfilet met morillesaus

Boerenkipfilet gevuld met paddenstoelen en foie gras

Beef Wellington

Reebiefstuk met kruidkoek

Hertenstoofschotel met pasta

Côte de Boeuf

Boeuf à la Gardine

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Domaine du Pegau Cuvée Laurence 2017 is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze wijn kost € 76,17 per fles.