Volle rode wijn

Syrah uit de Franse Rhône

Als wijnmaker in de Rhône moet je geen hoogtevrees hebben. De hellingen waarop de wijngaarden hier liggen, zijn vaak griezelig steil. Het meeste werk moet er daarom met de hand gedaan worden. 

De 30 hectare wijngaarden van Domaine Chèze in Saint-Joseph liggen boven op een heuvel aan de rechteroever van de Rhône, 60 kilometer ten zuiden van Lyon. Hier maakt het domein op natuurvriendelijke wijze wijn, voornamelijk van druivenrassen die thuishoren in deze streek: syrah voor rode wijn en viognier, marsanne en roussanne voor witte wijn. Stoere rassen met een heel eigen karakter. Dat proef je in de Ro-Rée 2012, gemaakt van 100% syrah en vernoemd naar een van de wijngaarden van het domein.

Grote wijnregio

De wijnregio Vallée du Rhône – aan weerszijden van de oevers van de rivier de Rhône – is groot. Hij loopt van Lyon tot onder Avignon; een afstand van ruim 300 kilometer. De regio bestaat uit twee verschillende delen: de noordelijke en zuidelijke Rhône. In het noordelijke deel vind je bekende appellations (officiële herkomstgebieden) als Côte Rôtie, Hermitage en Saint-Joseph. In de zuidelijke Rhône ligt het beroemde Châteauneuf-du-Pape. Deze cuvée van Domaine Chèze valt onder de appellation ‘Saint-Joseph’!

Rijke geur, stevige smaak

De Ro-Rée heeft een dieprode kleur en een rijke geur van kruiden en rood fruit. De smaak is stevig, met lekker fruit (bramen en bessen) en specerijen als peper en nootmuskaat. Het fruit en de peper zijn typisch voor het druivenras syrah. Deze rode wijn is op hout gerijpt, wat de stevige tannine van de druif vriendelijker maakt. De afdronk is lang, sappig en intens.

Bij welk gerecht past deze wijn?

Een volle rode wijn als de Ro-Rée is op z’n best bij een hartig gerecht met een diepe smaak: dat houdt zijn onstuimige karakter in toom. Een vleesgerecht als ossobuco van hert bijvoorbeeld, ofgehaktballetjes met paddenstoelen, of rundvlees uit de oven met rodewijnsaus (gebruik de Ro-Rée voor de saus, dan heb je meteen een perfect bruggetje tussen gerecht en wijn). Of boerenkoolstamppot met spekjes en worst – door het fruit in de wijn wordt de boerenkool opeens frivool. Liever vegetarisch? Deze Syrah van Domaine Chèze laat zich ook temmen door soep van puylinzen en spinazie, hartige taart met prei of andijvie-gierstschotel met shiitake.