Côte de boeuf met peperjus &

(H)eerlijke Zuid-Afrikaan

Is wijn pas echt heerlijk als hij ook eerlijk is? Als het aan David Sonnenberg, eigenaar van het Zuid-Afrikaanse wijndomein Diemersfontein, ligt wel. En met deze uitspraak is I Love Food & Wine het helemaal eens. Onze uitgebreide proefsessie resulteerde in de conclusie: ‘Intens glas rode wijn met mooie balans tussen rijpheid, frisse zuren en zuiver fruit. Een wijn die vraagt om nog een slok.’ Met een beoordelingscijfer dat er mag wezen…

Toen David Sonnenberg in 2000 de leiding over dit familiebedrijf overnam was het zijn grote wens om een duurzame bijdrage aan de samenleving te leveren. Zeven jaar later kreeg die wens concrete vorm met de oprichting van Thokozani.

Medewerkers zijn ook eigenaar

Thokozani is een BBBEE onderneming, een afkorting die staat voor Broad Based Black Economic Empowerment. Dit betekent dat dit bedrijf een sterke focus heeft op het professioneel trainen en ontwikkelen van de medewerkers. Bijzonder aan Thokozani is dat zij nog een stapje verder gaan: alle medewerkers die dit willen, zijn tevens aandeelhouder van het bedrijf. Daardoor zijn de medewerkers nog meer betrokken bij reilen en zeilen van het bedrijf en zijn ze zeer gemotiveerd om goede kwaliteit druiven te verbouwen.

De wijngaarden van Thokozani zijn gekocht van tophuis Diemersfontein en bevinden zich daarom op dit wijndomein in Wellington. Deze wijnregio bevindt zich op zo’n 3 kwartier rijden van Kaapstad, ten noorden van de bekendere regio Paarl. Het klimaat in Wellington kenmerkt zich door wat grotere dag/nacht verschillen in temperatuur, wat zorgt voor goed gerijpte druiven die tegelijkertijd hun zuren behouden.

De wijnen van Thokozani worden gemaakt door de wijnmakers van Diemersfontein. De rode wijn wordt gemaakt van shiraz (80%), mourvèdre (18%) en een vleugje viognier (2%). De druiven worden apart geoogst en gevinifieerd. Voordat de blend gemaakt wordt, rijpt de mourvèdre op nieuwe Amerikaanse eiken vaten en de shiraz op vaten met nieuw Frans eiken.

Intens en sappig

De wijn is diep donkerrood van kleur. In de neus koffie, zwart bosfruit, rijpe kersen en wat chocolade. Naarmate de wijn langer in het glas zit, ruiken we steeds meer bessenfruit en kruidigheid. In de mond is de wijn intens en sappig tegelijkertijd, met aangename tannines en een goede zuurgraad die hem lekker doordrinkbaar maakt. De wijn is goed in balans en heeft een prettige, lange afdronk.

Wat eten we hierbij?

Deze wijn is tegelijkertijd krachtig en sappig. Zijn goede zuurgraad maakt hem heel verteerbaar, waardoor hij prima als glas op zich gedronken kan worden. De kruidigheid en prettige tanninestructuur maken hem een heel geschikte partner voor bij een stukje rund- of lamsvlees. Denk bijvoorbeeld aan de côte de boeuf met peperjus of pasta met ossenstaartsaus. Dankzij zijn zuren is deze wijn ook een ideale begeleider van de runderstoofschotel met tomaat en salie.

 

Op de hoogte blijven van mooie wijn met hoge beoordelingen? Geef je hier op.