Met kerst komt er toch wild op tafel? Tenminste bij mij wel. Hartverwarmende gerechten als wildstoofschotel, osso buco van hert of hazenpeper passeren de revue. Maar ook dit prachtige hoofdgerecht is een aanrader: hertenfilet met een romige morillesaus. Je moet voor het vlees en voor de gedroogde morilles wel even naar de poelier en de delicatessenzaak. Maar eenmaal thuis is dit waanzinnig lekkere gerecht zo gepiept!
Welke wijn bij hertenfilet met romige morillesaus?
Hertenfilet is krachtig van smaakt, evenals de romige morillesaus. Daar past een volle rode wijn bij. Denk hier aan een rijpe Bourgogne of een Italiaanse Barbera of Barolo. Meer weten over ‘welke wijn bij wild’. Lees hier mijn verhaal!
Muziek: Luister intussen naar mijn I LOVE FOOD & WINE – playlist op Spotify. Heerlijke muziek voor tijdens je kerstdiner!

Hertenfilet met romige morillesaus
Ingredienten
- 200 ml rode ruby port
- 20 gram morilles gedroogd
- 250 ml slagroom
- zout versgemalen peper
- 1 eetlepel rijstolie
- 4 herten-rugfilets à 125 gram of hertenbiefstukjes
Bereiding
- Breng in een steelpan de rode port aan de kook. Haal van het vuur en laat de morilles ca. 2 uur wellen in de rode port. Breng opnieuw aan de kook. Voeg de slagroom toe en laat de saus ca. 10 – 15 minuten inkoken tot een lichtgebonden saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
- Haal het vlees ca. 10 minuten vóór de bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi de hertenfilets met zout en peper. Verhit in een ruime koekenpan de olie. Bak de hertenfilets ca. 2 minuten per zijde (tijd is afhankelijk van het gewicht en dikte van het vlees, vraag anders advies in de winkel). Haal uit de oven en leg het vlees ca. 3 minuten in de oven, zodat de binnenzijde goed doorwarmt. Neem uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat nog enkele minuten rusten.
- Verwarm intussen de saus. Verdeel de saus over 4 voorverwarmde borden. Leg de tournedos in de saus en bestrooi met zout en extra grof gemalen peper. Lekker met verse pasta en groene salade met sperziebonen.
Meer ideeën nodig met wild?

Het Kookboek
In het kookboekje Wild & Gevogelte staan pure, simpele gerechten. Bereid op een klassieke manier, maar vertaald naar ‘nu’. Want wild hoeft niet alleen maar met Kerstmis gegeten te worden. De recepten zijn geschreven door de Nederlandse Claartje Lindhout (1973). Ze heeft jarenlang gewerkt als chef-kok in diverse restaurants, maar houdt zich momenteel meer bezig met de visuele kant van de gastronomie. Ze is foodstylist, en auteur van diverse kookboeken. Dit boekje werd uitgegeven in 2011. Helaas is het kookboekje niet meer te bestellen.
Titel: Wild & Gevogelte
Auteur: Claartje Lindhout
Uitgever: Becht Lifestyle
ISBN nummer: 978 90 230 1338 9
Prijs: € 11,00
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.


Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!