Voor het weekend

Franse stoofpot met zwarte olijven (Boeuf à la Gardiane)

Het weer blijft wat wisselvallig en koud. Dat vraagt om een lekker sappig stoofpotje, daar krijg ik zin in. Deze Franse stoofpot, Gardiane de Taureau oftewel Boeuf à la Gardiane, stond al even op mijn verlanglijstje. Gemaakt van malse stukjes rundvlees, gekookt in een rijke rodewijnsaus met zwarte olijven. Het is een van de meest populaire gerechten uit de Franse streek Camargue. Dus waar wacht je nog op? Laat je verleiden door de heerlijke geuren en smaken van deze fantastische stoofpot.

Traditioneel wordt deze stoofpot gemaakt van stierenvlees dat in overvloed beschikbaar is in de Camargue. Maar ik gebruikte gewoon runder sucadelapjes. Je marineert het vlees in een stevige rode wijn. Oorspronkelijk werd hier Chateauneuf- du-Pape voor gebruikt, maar dat is helemaal niet nodig. Veel te duur. Elke andere karaktervolle wijn kan de basis zijn voor de marinade. Maar wat ga je er daarna bij drinken? Franse wijn ligt voor de hand. Maar Ribera del Duero is ook een superfijne optie. 

Welke wijn bij Franse stoofpot met olijven?

Bij deze stevig smakende stoofpot met mals rundvlees drink je, bij voorkeur, een stevige rode wijn, zoals bijvoorbeeld een Vacqueyras (Côtes du Rhône) of eentje uit de Languedoc (bijvoorbeeld Saint Chinian). Maar wat ook heel goed past is een Ribera del Duero uit Spanje. Die sluit eveneens heel goed aan op de stevige smaak van de olijven. Ik kreeg namelijk drie verschillende Ribera’s toegestuurd, dus ik kon heel goed vergelijken. Mijn keus viel op de La Baraja van het wijnhuis Vilano.

 

Ribera del Duero sampling 2023 beste
Ribera del Duero in drie variaties: van Roble, naar Crianza en Riserva
Franse stoofpot met olijven Boeuf a la Gardiane

Boeuf à la Gardiane

Voorbereiding: 4 uur
Bereiding: 3 uur
Totaal: 7 uur
Klassieke Franse stoofpot met zwarte olijven in rodewijnsaus. Een traditioneel recept uit de Camargue. Serveer met witte (Camarque) rijst of gekookte aardappelen.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg runder sucadelappen in grove stukken van 60 gram
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
  • 1 grote ui in halve ringen
  • 2 winterwortelen in stukken van 2,5 cm
  • ½ fles stevige rode wijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • stukje sinaasappelschil
  • 2 potjes zwarte taggia olijven uitlekgewicht à 66 gram
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Doe het vlees samen met de knoflook, uien, wortelen en de rode wijn in een kom. Dek af en laat ca. 4 tot 6 uur marineren. Af en toe omscheppen.
  • Neem het vlees uit de marinade en laat uitlekken. Dep zonodig met keukenpapier droog, anders kun je het niet goed bruinbakken.
  • Verhit de olie in een grote stoofpan met dikke bodem. Bak het vlees in gedeelten rondom bruin. Voeg zonodig extra olie toe.
  • Doe het vlees terug in de pan. Voeg toe: tijm, laurierblad, sinaasappel en olijven toe. Bestrooi met zout en peper. Giet de marinade erover en breng aan de kook. Draai het vuur zo laag mogelijk  en laat alles in ca. 3 uur botergaar sudderen.
  • Verwijder het laurierblad en de tijm. Schep het vlees in een diepe schaal. Lekker met witte rijst of gekookte aardappelen en haricots verts.

Notities

Bron: Het lekkerste bistrokookboek van Patricia Wells.

 

De lekkerste Franse stoofpotten…

Franse stoofpotten; ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Ze smaken eigenlijk altijd lekker, zowel in de zomer als in de winter. Niet zo gek dus dat er nog veel meer van deze klassiekers staan op I Love Food & Wine. Ontdek hier de meest populaire Franse stoofpotten; van klassieke Boeuf Bourguignon tot vegetarische cassoulet, de mogelijkheden zijn oneindig.

  1. Boeuf Bourguignon: een klassieke stoofpot gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn met wortelen, uien, champignons en spek.
Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon naar recept I Love Food & Wine
  1. Coq au Vin: een andere klassieke Franse stoofpot, gemaakt van kip gestoofd in rode wijn met spek, ui, champignons en knoflook.
Coq au vin; franse stoofpot met kip
Coq au vin: Franse klassieker uit de Bourgogne
  1. Cassoulet: een stevige stoofpot uit Zuid-Frankrijk, gemaakt van witte bonen, verschillende soorten vlees (zoals varkensvlees, eend en worst), en een mengsel van kruiden en verslavend.
Cassoulet met confit de canard
Cassoulet met confit de canard
  1. Pot-au-Feu oftewel Poule au pot: een eenvoudige, maar smaakvolle Franse stoofpot gemaakt van rundvlees, wortelen, prei, selderij en ui, gekookt in bouillon.
Poule au pot
Poule au pot
  1. Bouillabaisse: een traditionele visstoofpot (eigenlijk meer een soort soep) uit de Provence, gemaakt van verschillende vissoorten, zoals zeebaars, mul, en garnalen, samen met aardappelen, tomaten en kruiden.

 

  1. Franse stoofpot met kip: dit is een van de meest populaire recepten op I Love Food & Wine. Gemaakt met kippendijfilet, winterwortel en crème fraîche. Vindt iedereen lekker.
Kip-stoofpot met wortel
Romige kipstoofpot met wortel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept