Het weer blijft wat wisselvallig en koud. Dat vraagt om een lekker sappig stoofpotje, daar krijg ik zin in. Deze Franse stoofpot, Gardiane de Taureau oftewel Boeuf à la Gardiane, stond al even op mijn verlanglijstje. Gemaakt van malse stukjes rundvlees, gekookt in een rijke rodewijnsaus met zwarte olijven. Het is een van de meest populaire gerechten uit de Franse streek Camargue. Dus waar wacht je nog op? Laat je verleiden door de heerlijke geuren en smaken van deze fantastische stoofpot.
Traditioneel wordt deze stoofpot gemaakt van stierenvlees dat in overvloed beschikbaar is in de Camargue. Maar ik gebruikte gewoon runder sucadelapjes. Je marineert het vlees in een stevige rode wijn. Oorspronkelijk werd hier Chateauneuf- du-Pape voor gebruikt, maar dat is helemaal niet nodig. Veel te duur. Elke andere karaktervolle wijn kan de basis zijn voor de marinade. Maar wat ga je er daarna bij drinken? Franse wijn ligt voor de hand. Maar Ribera del Duero is ook een superfijne optie.
Welke wijn bij Franse stoofpot met olijven?
Bij deze stevig smakende stoofpot met mals rundvlees drink je, bij voorkeur, een stevige rode wijn, zoals bijvoorbeeld een Vacqueyras (Côtes du Rhône) of eentje uit de Languedoc (bijvoorbeeld Saint Chinian). Maar wat ook heel goed past is een Ribera del Duero uit Spanje. Die sluit eveneens heel goed aan op de stevige smaak van de olijven. Ik kreeg namelijk drie verschillende Ribera’s toegestuurd, dus ik kon heel goed vergelijken. Mijn keus viel op de La Baraja van het wijnhuis Vilano.
Boeuf à la Gardiane
Ingredienten
- 1 kg runder sucadelappen in grove stukken van 60 gram
- 2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
- 1 grote ui in halve ringen
- 2 winterwortelen in stukken van 2,5 cm
- ½ fles stevige rode wijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- stukje sinaasappelschil
- 2 potjes zwarte taggia olijven uitlekgewicht à 66 gram
- zout versgemalen peper
Bereiding
- Doe het vlees samen met de knoflook, uien, wortelen en de rode wijn in een kom. Dek af en laat ca. 4 tot 6 uur marineren. Af en toe omscheppen.
- Neem het vlees uit de marinade en laat uitlekken. Dep zonodig met keukenpapier droog, anders kun je het niet goed bruinbakken.
- Verhit de olie in een grote stoofpan met dikke bodem. Bak het vlees in gedeelten rondom bruin. Voeg zonodig extra olie toe.
- Doe het vlees terug in de pan. Voeg toe: tijm, laurierblad, sinaasappel en olijven toe. Bestrooi met zout en peper. Giet de marinade erover en breng aan de kook. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat alles in ca. 3 uur botergaar sudderen.
- Verwijder het laurierblad en de tijm. Schep het vlees in een diepe schaal. Lekker met witte rijst of gekookte aardappelen en haricots verts.
Notities
De lekkerste Franse stoofpotten…
Franse stoofpotten; ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Ze smaken eigenlijk altijd lekker, zowel in de zomer als in de winter. Niet zo gek dus dat er nog veel meer van deze klassiekers staan op I Love Food & Wine. Ontdek hier de meest populaire Franse stoofpotten; van klassieke Boeuf Bourguignon tot vegetarische cassoulet, de mogelijkheden zijn oneindig.
- Boeuf Bourguignon: een klassieke stoofpot gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn met wortelen, uien, champignons en spek.
- Coq au Vin: een andere klassieke Franse stoofpot, gemaakt van kip gestoofd in rode wijn met spek, ui, champignons en knoflook.
- Cassoulet: een stevige stoofpot uit Zuid-Frankrijk, gemaakt van witte bonen, verschillende soorten vlees (zoals varkensvlees, eend en worst), en een mengsel van kruiden en verslavend.
- Pot-au-Feu oftewel Poule au pot: een eenvoudige, maar smaakvolle Franse stoofpot gemaakt van rundvlees, wortelen, prei, selderij en ui, gekookt in bouillon.
- Bouillabaisse: een traditionele visstoofpot (eigenlijk meer een soort soep) uit de Provence, gemaakt van verschillende vissoorten, zoals zeebaars, mul, en garnalen, samen met aardappelen, tomaten en kruiden.
- Franse stoofpot met kip: dit is een van de meest populaire recepten op I Love Food & Wine. Gemaakt met kippendijfilet, winterwortel en crème fraîche. Vindt iedereen lekker.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen