Boordevol rood fruit

Vrolijke carignan

Carignan is een druif waar doorgaans stevige, stoere, serieuze wijnen van gemaakt worden. Dat het echter ook een heel stuk speelser en vrolijker kan, bewijzen de broers Thierry en Pascal Julien van familiedomein Mas de Janiny.

Swingend biologisch

De wijngaarden van Mas de Janiny vind je in het zuiden van Frankrijk in de heuvels van de Haute Vallée de l’Hérault (in de Languedoc).  Ze liggen op een hoogte tussen 130 en 180 meter, omringd door de typisch Zuid-Franse garrigue (geurige wilde struiken en kruiden). De broers Julien hebben hier in totaal 95 hectare aan wijngaard en al hun wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd.

Deze biologische werkwijze blijft niet beperkt tot de wijngaard, maar wordt ook toegepast bij het wijnmaken: er wordt alleen gewerkt met natuurlijke gisten en er worden geen chemische hulpmiddelen toegevoegd. Het enige dat de broers wel toevoegen aan hun wijn is muziek: de inspiratiebron voor het maken van hun wijn ‘Le Temps des Gitans’ is de zigeunermuziek waar Thierry groot liefhebber van is.

Macération carbonique

Om een feestelijke, vrolijke wijn te maken die past bij de swingende zigeunermuziek, is ‘Le Temps des Gitans’ gemaakt met macération carbonique. Dit is een methode waarbij de druiven, voordat de alcoholische vergisting plaatsvindt, eerst inweken in een afgesloten kuip die afgevuld is met koolzuurgas. Onder deze bijzondere omstandigheden ontstaat er een soort gisting in de druiven zelf, die er o.a. voor zorgt dat de aromastoffen uit de schil van de druif erg goed oplossen in het druivensap. Resultaat van deze macération carbonique is een zachte, vriendelijke wijn met zoveel mogelijk fruit en frisheid.  Wijn waar vrolijke muziek inzit!

Een en al fruit

De wijn is paarsrood van kleur en vrij doorzichtig. In de neus barst hij van het frisse rode fruit en ook in de mond is het een en al fruit. Vrolijk dansen de rode besjes, aardbeien en frambozen rond in je mond.  Daarnaast proef je het frisse en ronde van yoghurt-aroma’s. De wijn heeft een vriendelijk, zacht mondgevoel met aangename zuren. Echt een zomerwijn om licht gekoeld (14-15 °C) te drinken!

Wat eten we hierbij?

Zo’n vrolijke, vriendelijke en fruitige wijn leent zich prima om als aperitief gedronken te worden, bijvoorbeeld lekker in het zonnetje op een terras. Nemen we er wel wat te eten bij, dan is de ‘Gegrilde dorade met olijventapenade en gekonfijte tomaatjes’ een fantastische match. Het frisse en fruitige karakter van de wijn sluit perfect aan bij dit gerecht. Andere fijne combinaties zijn een lekker bordje charcuterie, pissaladière (Franse uienpizza)  of een sappig gebraden kippendijtje. Of schuif deze fles goed gekoeld in je picknickmand: gegarandeerd zomers plezier!

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.