WineLife & Portugal

8,5 pnt: Filipa Pato Dynamica Baga 2020

Ken je het wijnmagazine WineLife al? Het is een glossy tijdschrift voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? En wist je dit? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere interessante rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar 2020, elke keer opnieuw wijn binnen een bepaald thema.

In WineLife 75 stond Portugese wijn centraal. Een van de WineLife-winnaars in de rubriek van Magda is ‘Filipa Pato Dynamica’.  En net als Magda ben ik ook grote fan van deze sappige zomerwijn. Ik geef hem hier een ereplaats.

In de februari-editie van Winelife staan rode wijnen uit Portugal centraal. De meeste zijn gemaakt van lokale Portugese druivenrassen en stuk voor stuk eigenzinnig en elegant. Samen met Bram van der Pligt, eigenaar van wijnwebwinkel Wijnkasteel, proefde Magda 73 Portugese wijnen.  Na jaren horeca koos Bram voor horecaonderwijs aan het Rotterdamse Albeda College en richtte tegelijkertijd Wijnkasteel op. Dat is zijn eigen wijnwebwinkel met de focus op een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Die wijnen vindt hij overal en bij uitstek in Portugal waar hij graag komt en zich in alle gebieden thuis voelt. Uit de 73 inzendingen selecteerden Magda en Bram er 7. Ik koos voor die van Filipa Pato uit Bairrada, een bijzondere wijnmaakster, geboren en getogen in de streek, in een wijnfamilie, maar helemaal haar eigen weg gegaan.

 

Portugees alternatief voor Beaujolais

Portugese wijnen zijn uniek zijn omdat ze gemaakt worden van druivenrassen die eigenlijk alleen maar in Portugal voorkomen. Alfrocheiro, baga, camarate, castelão, jaen, sousão, trincadeira en touriga zijn voor ons geen alledaagse variëteiten, maar in Portugal zeker wel. Dat maakt ze eigenzinnig en uniek. Sommige zijn stoer en stevig, andere vriendelijk en brengen comfort. De Bairrada van Pato valt in de laatste categorie. Het is een loepzuivere wijn gemaakt van de baga-druif. Dit is een kleine druif met een dikke schil die strenge, stevige wijnen geeft als de wijnmaker er alles uithaalt wat erin zit. Als er zachter wordt geperst, zijn de wijnen soepeler. Dat deed Filipa Pato. De wijn is overstelpend lekker met kers, bes, braam en majoraan. Lichtgekoeld bij pata negra ham, kaasjes en olijven, maar ook aan tafel bij knapperige vis en kip. Denk aan Beaujolais, maar dan heel anders J

Charcuterie met 2 tapenades
Charcuterie met twee tapenades mét Dynamica

Wat eten bij Filipa Pato Dynamica?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op deze website. Kies voor Charcuterie,  Coq au vin, Gevulde scharrelkipGriekse kip met feta en verse kruidenGehaktbrood met ei en spekAndijviestamppot met gehaktballetjes, Gegrilde lamskoteletjes met ratatouillePoule au potCaesarsalade met gegrilde tonijn of Springrolls.

En onlangs was in ik Lissabon, en daar dronk ik deze wijn in combinatie met warme geitenkaas met rode vruchtensaus. Ook een uitstekende wijn en spijs-combinatie.

Griekse salade met kip en feta
Griekse salade met feta en kip

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 75 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 75. Ook in dit nummer achtergrondinfo over de ontwikkelingen in wijnland Portugal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *