Meatless Monday

Aspergesalade met aardbeien en hazelnoten

Vier het voorjaar met deze salade met sappige zomerkoninkjes en gegrilde witte asperges. Het is een aspergesalade waar je veel kanten mee op kunt. Heerlijk als voorgerecht, maar ook als bijgerecht niet te versmaden. Zó gemaakt.

Portret theesommelier Mariëlla Erkens
Portret theesommelier Mariëlla Erkens

Het recept voor deze aspergesalade is afkomstig uit het kookboek Thee, de nuchtere neef van wijn. Theesommelier Mariëlla Erkens, schrijfster van het boek, vertelt in dit boek alles over thee, maar vult aan met tips en recepten. Bij al haar recepten geeft zij ook een theeadvies als foodpairing. Bij deze salade adviseert zij 3 verschillende theesoorten:

  • Earl Grey; deze thee maakt het gerecht frisser en zomerser.
  • Pu erh shu; dit is een gefermenteerde theesoort. Geeft het gerecht zoetheid en versterkt de smaken.
  • Jin xuan, Milky oolong, Taiwan. Deze thee voegt bloemigheid en zachtheid toe aan de salade. Zorgt voor harmonie.

Welke wijn bij aspergesalade met aardbeien?

Op I Love Food & Wine houden we van wijn. Dus welke wijn (in plaats van thee) kies je bij deze salade? Fris, kruidig met een bite; zo smaakt deze verleidelijke voorjaarsalade met gewokte witte asperges. Hier drink je witte wijn bij met frisse zuren en een kruidige ondertoon. Denk aan Sauvignon Blanc, of witte Gaillac. Maar de jaarlijks gekozen aspergewijn is ook een goede keus. Lees ook mijn verhaal: welke wijn bij asperges.

Aspergesalade met aardbeien

Aspergesalade met aardbeien

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Frisse voorjaarsalade met gewokte witte asperges, zomerse zoete aardbeien en geroosterde hazelnoten.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel Dyon mosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout versgemalen peper

Salade

  • 20 hazelnoten
  • 250 gram aardbeien
  • 300 gram witte dunne asperges
  • 1 eetlepel rijstolie
  • 2 eetlepels boter
  • 1 zakje gemengde salade 100 gram
  • verse dragon of tuinkers
  • zeezout vlokken

Bereiding
 

  • Maak eerst de dressing. Meng in een kommetje: olie, azijn, mosterd, honing, zout en peper.
  • Verhit een droge koekenpan. Rooster de hazelnoten lichtbruin. Laat afkoelen.
  • Halveer de aardbeien. Maal er wat zwarte peper overheen. Schil de asperges zorgvuldig en snijd het houtige stukje aan de onderkant weg. Snijd de asperges in stukken van 5 cm.
  • Smelt de boter en de olie in een wok. Bak de asperges op halfhoog vuur in ca. 2 minuten beetgaar. Haal ze uit de pan en laat afkoelen tot ze lauw zijn.
  • Hak de dragon en hazelnoten grof. Doe de salade in een slaschaal. Schep voorzichtig 2 eetlepels dressing erdoor. Schep de aardbeien en de asperges erdoor. Bestrooi met dragon, zoutvlokken en hazelnoten. Besprenkel de rest van de dressing erover.

Nog meer salades met asperges

Asperges zijn zeer geschikt om in een salade te verwerken. Kijk ook maar eens naar deze heerlijke alternatieven:

Aspergesalade met kwartelei en zalm
Salade met asperges en rauwe zalm

Maar er is meer keus in aspergerecepten op I Love Food & Wine. Probeer ook eens; gegrilde asperges met Hollandaisesausomelet met asperges en dragon of de quiche asperges en zalm. Allemaal even lekker! Nog meer ideeën nodig? Gebruik de zoekbalk.

 

Het kookboek Thee

Wil je meer weten over thee en de mogelijkheden op het gebied van foodpairing, dan is dit boek van Mariëlle Erkens zeer geschikt. Ze behandelt de overeenkomsten en verschillen tussen thee en wijn heel uitgebreid. Daarnaast bevat het boek ca. 70 recepten met steeds bijpassende theeadviezen. Een must voor elke theeliefhebber in het algemeen en voor degenen die wijn willen vervangen door thee in het bijzonder.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Thee, de nuchtere neef van wijn
Auteur : Mariëlle Erkens
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 932 3
Prijs : € 39,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit aspergesalade recept op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept