Voor het weekend

Indische huzarensalade in een glaasje; verrassende borrelhap

Huzarensalade met een Indische twist; dat is ouderwets en nieuw tegelijkertijd. Deze echte retro-klassieker krijgt een pittige kick door toevoeging van gestoofd Indisch rundvlees. Verrassend van smaak en eenvoudig om te maken.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Planken met een Indische twist van Francis Kuijk. Bekend van Heel Holland Bakt. We publiceerden al eerder recepten van haar hand, zoals de Indische cheesecake met limoenblad. Aanrader!

Wat is een huzarensalade?

Huzarensalade; wie kent dit traditionele Nederlandse gerecht niet? Het is eigenlijk een variant op de aardappelsalade, maar dan verrijkt met fijngesneden vlees, appel, augurk, ui, erwtjes en een romige dressing. Het lijkt veel op een zogenaamde Russische salade die in Rusland bekend staat onder de naam salat Olivjé. Die salade werd in 1860 geïntroduceerd door de Russische chef-kok Lucien Olivier. Maar de Nederlandse huzarensalade kwam al in 1840 voor in sommige kookboeken. Dus waarschijnlijk hebben beide salades dezelfde voorouder.

Rendang padang uit Indorock van Vanja van de Leeden
Rendang met salade van rode kool

Het geheime ingrediënt in deze bijzondere huzarensalade met een twist is Rendang. Maar dit Indische stoofgerecht van rundvlees heb je natuurlijk niet zomaar klaar staan. Oplossing: koop een kleine hoeveelheid bij je toko-winkel, zoals ik deed. Heb je die niet in de buurt, vervang het stoofvlees dan door 80 gram pekelvlees (vleeswaar). Ook dat geeft een prima resultaat. Je mist misschien de pittigheid, maar ook dat zou kunnen oplossen met een paar druppels tabasco.

Welke wijn bij Indische huzarensalade?

Deze salade smaakt smeuïg en is licht pittig in de nasmaak. Drink hier een frisse witte wijn bij die vol en rond is. Hij mag een klein zoetje hebben, zodat hij aansluit bij de zoete doperwten en ananas. Denk aan een Riesling Kabinett (of feinherb). Of een Spaanse rosé met net wat meer kruidigheid en stevigheid.

Indische huzarensalade uit het kookboek Planken met een Indische twist van Francis Kuijk

Indische huzarensalade als amuse

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 1 uur
Ouderwetse huzarensalade met een Indische twist. Krijgt een pittig kick door toevoeging van Indisch gestoofd rundvlees, zoals Rendang. Serveer de salade in kleine glaasjes. Geschikt als amuse of verrassende borrelhap.
Aantal 10 amuseglaasjes

Ingredienten
 

  • 200 gram aardappelen vastkokend
  • 2 eieren
  • 1 kleine rode ui fijngesnipperd
  • 80 gram rode bietjes voorgekookt
  • 120 gram ananas op eigen sap blikje Fairtrade
  • 80 gram gestoofd Indisch rundvlees
  • 3 zoetzure augurken
  • 80 gram doperwten uit blik uitgelekt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel suiker

Extra nodig

  • 10 amuseglaasjes (inh. 100 ml)

Bereiding
 

  • Schil de aardappels. Kook de aardappels in ca. 15 minuten beetgaar. Voeg na 5 minuten de eieren toe aan het kookwater en kook de eieren tegelijkertijd ca. 10 minuten mee. Giet af en zowel aardappelen als eieren afspoelen onder koud stromend water. Eieren pellen en fijnprakken.
  • Intussen de rode ui fijnsnipperen. Snijd alle ingrediënten (aardappelen, bieten, ananas, Indisch rundvlees, augurken) in blokjes van ½ cm grootte. Doe in een mengkom.
  • Voeg toe: doperwten, mayonaise en suiker. Schep door elkaar en laat de smaken even op elkaar inwerken.
  • Schep de huzarensalade in de amuseglaasje. Garneer met geprakte eieren.

Het kookboek: Planken met Indische twist

Inspirerend kookboek met hartige en zoete hapjes. Alles met een Indische twist. Gevarieerde borrelplanken met minimaal drie hapjes, waarvan één iets meer bereidingstijd nodig heeft. Ook aan vegetariërs is gedacht. Daarnaast uiteraard basisrecepten voor zoetzuur, sambals, bapaodeeg en meer.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

 

Titel : Planken met een Indische twist
Auteur : Francis Kuijk
Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 302 2
Prijs : € 24,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept