Meatless Monday

Thaise salade met gebakken ei

Zoals jullie misschien weten ben ik groot fan van de Thaise keuken. Alleen veel mensen hebben het idee dat Thaise gerechten moeilijk en ingewikkeld zijn. Maar niets is minder waar! Kijk maar eens naar deze simpele salade met Thaise dressing en een krokant gebakken ei. Staat in 25 minuten op tafel. Lekker met gebakken rijst.

Het recept komt uit het onlangs verschenen kookboek Kin Thai (betekent ‘Eet Thais’) met moderne Thaise recepten. Geschreven door de in Liverpool geboren John Chantarasak. Hij is half Thais, want hij heeft een Thaise vader en een Engelse moeder.

 

Van Wales naar Bangkok en weer terug

Schrijver John Chantarasak van kookboek Kin Thai
Schrijver John Chantarasak

Na een opleiding op de Cordon Bleu-kookschool in Bangkok ging John stage lopen bij het wereldberoemde restaurant Nahm dat bekend staat als het beste restaurant van Azië. Hier kwam alles samen en leerde hij alles over de Thaise keuken. Eenmaal weer terug in Engeland ging hij werken bij het trendy Thaise restaurant Som Saa. Maar uiteindelijk raakt hij volkomen gefascineerd om fusion recepten te produceren waarin zowel zijn Britse en Thaise afkomst naar voren komen. Hij opent een restaurant en noemt dit ‘Anglo-Thai’; een trendy hotspot die zijn kookstijl uitstekend samenvat. Zijn motto luidt:

 

Thais eten hoeft niet per se met Thaise ingrediënten gemaakt te worden

 

In het intro van het recept vertelt John het volgende:

Deze salade kom je in Thaise restaurants niet vaak tegen, maar is wel heel makkelijk thuis te maken. De eieren worden in een laag gloeiendhete olie gebakken, zodat de bodem en randjes krokant worden, terwijl de dooiers vloeibaar blijven. Hij wordt traditioneel gemaakt met Aziatische selderij, maar het kan ook prima met gewone. De salade wordt aangemaakt met een zalig zoete, pikante en zurige dressing, waaruit maar weer eens blijkt hoe een supereenvoudig Thais gerecht toch heel complex van smaak kan zijn.’

Thaise salade met gebakken ei uit het kookboek Kin Thai van John Chantarasak

Thaise salade met gebakken ei

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 25 minuten
In Thailand noemen ze dit Yum Khai Dao. Het is een salade met gebakken ei die je heel makkelijk thuis kunt maken.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Dressing

  • 2 eetlepels palmsuiker of bruine suiker
  • 1 eetlepel water
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 teentje knoflook in dunne plakjes
  • 2 rawits of 1 lombok in dunne ringetjes

Salade

  • ½ kleine ui
  • 2 tomaten
  • 2 stengels bleekselderij met blad
  • neutrale olie om in te bakken
  • 2 grote eieren
  • 3 eetlepels grof gehakte koriander

Bereiding
 

  • Mix voor de dressing de suiker, het water, de vissaus en het limoensap in een flinke kom tot de suiker volledig is opgelost. Roer de knoflook en pepertjes erdoor en zet even aan de kant. de dressing moet pikant, zoetzuur en scherp zijn.
  • Snijd de ui van boven naar beneden in dunne plakjes. Snijd de tomaten elk in 8 stukjes. Snijd de bleekselderij in dunnen plakjes en pluk de blaadjes eraf.
  • Giet een laagje van 2 centimeter olie in een ondiepe kleine pan en verhit hem op hoog vuur. Breek intussen 1 ei voorzichtig, zonder de dooier stuk te maken in een kommetje. Giet wanneer de olie begint te roken het ei in de pan. Het zal flink spetteren, sissen en pruttelen, dus wees voorzichtig. Na een tijdje begint het eiwit op te blazen, ontstaan grote, transparante luchtbellen en worden de onderkant en de rand bruin en krokant. Bak het ei circa 1 minuut, keer het om , bak de andere kant een paar seconden en schep het op een bord met keukenpapier. Herhaal dit met het andere ei.
  • Snijd of knip de gebakken eieren in hapklare stukjes, zonder de vloeibare dooier stuk te maken en schep ze op een platte schaal of 2 borden. Meng de ui, tomaat, bleekselderij en koriander door de dressing en verdeel de salade over de stukjes ei. Dien meteen op.

Het kookboek Kin Thai

Prachtig kookboek met een verzameling van 80 heerlijke Thaise recepten met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Kin Thai
Auteur : John Chantarasak
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 9023 017 059
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book