Meatless Monday

Panzanella met een twist; salade met bramen en tomaten

Het is bramentijd! Gratis plukken langs de weg of in de duinen. Ze staan werkelijk overal tegenwoordig. Maar gewoon kopen in de supermarkt kan ook! Maak er dan deze salade met bramen van. In feite is dit een Italiaanse panzanella met een twist. Wow; echt geweldig lekker. En heel simpel om te maken. Nog lekkerder dan de originele salade!

Wat is een panzanella?

Panzanella is een traditionele Italiaanse salade afkomstig uit de regio Toscane. Het is een verfrissend en heerlijk gerecht dat gebruik maakt van oud brood en verse, seizoensgebonden groenten. De belangrijkste ingrediënten zijn meestal:

  • Oud brood: Meestal wordt er gebruik gemaakt van stevig boerenbrood dat hard en droog is geworden. Het brood wordt gescheurd of in stukken gesneden in plaats van gesneden.
  • Tomaten: Rijpe en sappige tomaten zijn een cruciaal onderdeel van panzanella. Ze voegen een explosie van smaak en natuurlijke zoetheid toe aan de salade.
  • Komkommers: In plakjes of stukjes gesneden komkommers zorgen voor een verfrissend en knapperig element in het gerecht.
  • Uien of rode uien: Dun gesneden uien of rode uien voegen een milde pittige smaak toe aan de salade.
  • Basilicum: Verse basilicumblaadjes voegen een geurige en kruidige noot toe aan het gerecht.
  • Olijfolie: Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie is essentieel om de salade aan te kleden.
  • Azijn: Rode wijnazijn of balsamicoazijn wordt vaak gebruikt om zuurheid en balans aan de smaken toe te voegen.
  • Zout en peper: Om de salade op smaak te brengen.

In het oorspronkelijk recept wordt het oude brood kort in water geweekt om het zacht te maken. Vervolgens wordt het brood voorzichtig uitgeknepen om overtollig water te verwijderen en in hapklare stukjes gescheurd. Maar in dit recept maak je croutons van het brood. Ik gebruikte een wit stokbroodje van zuurdesem-deeg, roosterde dat in de oven waardoor ze heerlijk krokant werden. En dat was superlekker.

Welke wijn bij salade met bramen?

Je kunt gewoon dezelfde wijn schenken als bij een originele panzanella, oftewel Italiaanse tomatensalade met oud brood. De salade smaakt lekker zoet-zurige door de tomaten en bramen. Maar ook door de dressing met honing. Bite ontstaat door knapperige croutons. Iets friszurig door de sumak. Elke Italiaanse witte wijn is een prima keus, zoals Verdicchio, Soave of Gavi. Maar ook een kruidige rosé uit Navarra of Portugal past uitstekend. Maar frisfruitig rood kan ook, zoals een Beaujolais (Fleurie) of Italiaanse Bardolino of lichte Valpolicella. Of als je hem kunt vinden met een Italiaanse Vernatch. Schenk deze wijnen dan wel lichtgekoeld.

Tomaten salade met bramen, oftwel panzanella uit het kookboek Salade Freak van Jess Damuck

Zomerse panzanella met bramen

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 20 minuten
Italiaanse tomatensalade met brood is een echte klassieker. In dit recept vervangen we de komkommer door sappige bramen. Met andere woorden panzanella met een Nederlandse twist. Nog lekkerder dan het origineel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Salade

  • 1 sjalotje in dunne ringetjes
  • 500 gram snoep tomaatjes in verschillende kleuren
  • 1 bakje bramen 225 gram
  • 1 handvol verse basilicum
  • 4 zuurdesem boterhammen of ½ stokbrood in blokjes van 2,5 cm (80 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel sumak

Dressing

  • 60 ml appelcider azijn
  • 1 theelepel honing
  • Zout

Extra nodig

  • bakplaat met bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220° C.
  • Klop in een grote kom de azijn en honing door elkaar. Snijd de sjalot in dunne ringen, halveer de kerstomaatjes. Schep door de dressing: sjalotjes, tomaatjes en bramen. Bestrooi met zout. Laat ca. 15 minuten staan om de smaken te laten intrekken.
  • Snijd intussen het brood in blokjes van 2,5 cm. Meng met 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Spreid uit op een bakplaat met bakpapier. Bak in ca. 8 minuten knapperig bruin.
  • Haal de croutons uit de oven. Meng door het tomatenmengsel. Doe dit voorzichtig zodat de bramen niet kapot gaan. Bestrooi de salade met sumak, zout en versgemalen peper. Garneer met de blaadjes basilicum.

Het kookboek: Salade Freak

Zeer aantrekkelijk kookboek voor iedereen die dol is op salade. Het boek is ingedeeld op seizoen en bevat 100 recepten die meerdere malen zijn getest. Alle recepten blinken uit door verrassende combinaties, zoals ook deze tomatensalade met pruimen. Van groene salades tot pastasalade en fruitsalades. Voor ieder wat wils.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Salade FreakTitel : Salade Freak
Auteur : Jess Damuck
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 277 3
Prijs : € 27,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit panzanella salade recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.