Meatless Monday

Gezonde broccolisalade met feta in 25 minuten

Hou je van broccoli? Gewoon gekookt vind ik het misschien wat saai. Maar geroosterd in de oven wordt het ineens verrukkelijk notig van smaak. Vervolgens kun je er deze broccolisalade van maken. Voeg feta, appel en pijnboompitten toe en je hebt in een handomdraai een geweldig groentegerecht op tafel staan. Net even anders dan anders!

Welke wijn bij broccolisalade?

Wij dronken hier een witte wijn bij van Terre des Dames  van de Nederlandse Lidewy van Wilgen uit de Languedoc. Dat smaakte uitstekend, want deze wijn is zowel rond en rijp, maar tegelijkertijd ook heerlijk verfrissend. Door zijn volle body kan hij veel gerechten aan. Wil je meer weten over welke wijn bij groenten? Lees dan mijn verhaal.

Mijn persoonlijke keukentip
Deze vrolijke Emma Bridgewater saladeschaal is een van mijn keukenfavorieten. Geweldig voor salades, en zo fijn dat hij in de vaatwasser en magnetron kan. Die van mij (zie foto) is niet meer te koop. Maar deze wel…


Broccolisalade met feta

Broccolisalade met appel en feta

Bereiding: 25 minuten
Maak in slechts 25 minuten een gezonde en smaakvolle broccolisalade. Een eenvoudig recept met appel, feta en een heerlijke dressing.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram broccoli
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 20 gram pijnboompitten
  • 1 dikke lente-ui in ringetjes
  • ½ appel in kleine blokjes
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram feta in blokjes
  • 10 gram platte peterselie fijngehakt

Voor de dressing

  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • 1 eetlepel cider azijn
  • (6 ansjovisfilets)

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de roosjes van de broccoli en snijd de steel in blokjes. Meng in een kom broccoli, olie en zout en peper. Verdeel over de bakplaat met bakpapier. Bak in ca. 20 minuten tot de broccoli beetgaar is en de roosjes licht gaan kleuren. Schep halverwege om.
  • Verhit intussen een kleine koekenpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin. Schep uit de pan en laat afkoelen.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Snijd de appel in kleine blokjes (niet schillen). Snijd de feta eveneens in kleine blokjes.
  • Doe de broccoli, pijnboompitten, lente-ui, appel, rozijnen en feta in een kom. Hussel goed door elkaar.
  • Maak een dressing. Doe in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing. Roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de dressing over de broccolisalade en meng alles goed. Bestrooi met de peterselie.
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Notities

TIP: voor niet-vegetariërs. Meng door de dressing nog 6 fijngesneden ansjovisfilets. Dat maakt deze salade nog véél lekkerder!