Nieuwe Haring

Hollandse haringsalade met bietjes

Vrijdag 23 juni start het seizoen van de nieuwe haring. De eerste vaatjes zijn dan inmiddels geveild en een deel van de opbrengst gaat naar de Voedselbank. Dus dat wordt rennen naar de viswinkel voor dit heerlijke smeuïge visje. Geen zin om hem uit het handje te eten? Maak dan deze internationale klassieker: haringsalade met bietjes. Die wordt nog lekkerder met Hollandse Nieuwe die net is gevangen.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is traditioneel het startsein. Dit jaar moest dit feestelijke moment worden uitgesteld omdat de haring nog niet vet genoeg bleek te zijn door het natte en koude voorjaar. Voorafgaand aan de veiling op donderdag 22 juni wordt nieuwe haring ‘vangst 2023’ officieel gekeurd door haringdeskundigen.

Dit heerlijke maaltijdsalade recept is afkomstig uit het duimendikke kookboek Saladebijbel van Welmoed Bezoen. Zij is kookboekenauteur, receptontwikkelaar en columnist voor JAN Magazine.

Welke wijn bij Hollandse haringsalade?

De haringsalade smaakt romig, fris en smeuïg. De haring overheerst zeker niet. Wij dronken er een zomerse kruidige Spaanse rosé bij uit Navarra. Uitstekende combinatie. Maar dé combinatie bij Nieuwe Haring is natuurlijk een sherry. Kies dan voor een Fino of een Manzanilla (halve flesjes bij Gall & Gall bijvoorbeeld!). Het zilte karakter versterkt de smaken uit de salade. Maar ook een mousserende wijn als Cava vormt een fantastische wijn-spijs combinatie met haring.

Haringsalade met rode biet en appel uit het kookboek Saladebijbel van Welmoed Bezoen

Hollandse haringsalade

Bereiding: 25 minuten
Totaal: 25 minuten
Heerlijke zomerse maaltijdsalade met nieuwe haring. Staat in een mum van tijd op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 grote vastkokende aardappel 300 gram, geschild
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel mierikswortel potje
  • 2 sjalotje fijngesnipperd
  • 40 gram zure augurkjes cornichons, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 15 gram bieslook fijngesneden
  • 15 gram dille fijngesneden
  • 4 haringen in stukjes van 2 cm
  • 1 bakje biologische rode bietenblokjes à 200 gram AH
  • 1 groene appel Granny Smith, in kleine blokjes
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Kook de aardappel in ruim water met zout in ca. 15 tot 20 minuten beetgaar. Giet af en snijd in blokjes. Zet opzij om af te koelen.
  • Meng intussen de mayonaise met de yoghurt, mierikswortel, sjalotje, augurken, kappertjes, bieslook en dille. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de aardappels, haring, biet en appel toe aan de dressing. Schep door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met stokbrood.

Het kookboek Saladebijbel

Duimendik kookboek met meer dan 230 recepten. Alle salades zijn ingedeeld op eetmoment, want op ieder moment van de dag is een salade welkom. Naast deze verrassende salades leer je ook de lekkerste vinaigrettes en dressings maken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover saladebijbel Titel : Salade bijbel
Auteur : Welmoed Bezoen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 543 7
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit haringsalade recept op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept