Klassieker

Kipsaté uit Maleïsie voor de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ooit in Azië geweest? Dan weet je pas echt hoe een perfecte saté moet smaken. Bij de zogenaamde hawker centres (Aziatische foodhallen) zie je simpele kraampjes met een rokerige houtskool barbecue staan. Daar moet je zijn, want die saté is onovertroffen lekker. De geur van deze saté die boven houtskool wordt gegrild is onweerstaanbaar. Maar dat kan thuis ook met dit simpele recept uit het Maleisische kookboek Sambal Shiok. Zet op tijd de kip in de marinade en steek dan je eigen barbecue maar aan. Wow…

Kipsaté spiesjes zijn altijd populair en perfect voor een zomerse barbecue. Vandaag en morgen schijnt de zon volop. Tijd voor de vlam in de pan.

Eerst marineren in saté kruiden mengsel

Om een goede saté te maken kun je het beste het vlees eerst marineren. Het liefst minimaal vijf uur van te voren, zodat de smaken van de saté kruiden (oftewel boemboe) goed kunnen intrekken. Je maakt ongeveer een dubbele hoeveelheid specerijenpasta voor de hoeveelheid kip die je in dit recept nodig hebt. De rest die je overhoudt kun je bewaren in de koelkast (ca. 1 maand) of invriezen voor een volgend moment.

Kipsaté maken

Zet ook op tijd je houten satéprikkers in ruim koud water. Ca. half uur van tevoren is voldoende. En gebruik alsjeblieft kippendij filet voor dit gerecht, want het vet voegt extra smaak toe voor een sappig en mals eindresultaat.

Welke wijn bij kipsaté met pindasaus?

Bij geroosterde saté met de kruidigheid van de marinade en zoetheid van de pindasaus kies je een witte wijn zoals Pinot Gris of Muscat. Ook een droge Gewurtztraminer doet het prima. Maar ook een mousserende wijn zal goed smaken. Geen champagne, maar eentje met een klein zoetje zoals bijvoorbeeld Prosecco of Clairette de Die. Ook een stevige rosé uit bijvoorbeeld Navarra is een goede optie.  Kijk wat je lekker vindt.

Kipsaté uit Maleïsie uit het kookboek Sambal Shiok van Mandy Yin
Kipsaté uit Maleisië
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 5 uur
Totaal: 5 uur 20 min
Eerst 5 uur marineren in homemade specerijenpasta, dan grillen op de barbecue. Resultaat: een onweerstaanbaar lekkere kipsaté. Je waant je in Azië.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

Specerijenpasta

  • 1 stengel citroengras grof gehakt
  • 600 gram ui grof gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 100 gram bruine basterdsuiker

Kipsaté

  • 1 kg kippendijfilets
  • 3 eetlepels olie

Erbij

  • pindasaus zie hier recept
  • 1 komkommer grofgesneden
  • 150 gram rode ui grof gesnipperd

Extra nodig

  • keukenmachine (of blender of magimix), 20 houten satéprikkers

Bereiding
 

  • Hak eerst de citroengras samen met de ui klein, zodat het mes van de keukenmachine beter zijn werk kan doen. Doe alle ingrediënten voor de specerijenpasta in de kom van de keukenmachine of magimix. Pureer tot een fijne pasta. Misschien is je kom te klein, dan moet je dit in porties doen.
  • Snijd de kippendijen in repen van 2 cm breed en vervolgens in stukjes van 2,5 cm. Doe in een grote kom. Schep 150 gram specerijenpasta erdoor. Laat minimaal 4 à 5 uur marineren, maar het liefst een hele nacht in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde kip aan spiesjes, zo’n vijf of zes stukjes kip per spies. Besprenkel de kip met olie.
  • Steek de barbecue of Big Green Egg aan.
  • Gril de kipspiesjes ca. 5 minuten op hoge temperatuur en keer regelmatig, tot ze aan alle kanten geroosterd zijn. Je kunt hiervoor ook een grillpan gebruiken, maar zet dan wel alle ramen open, want er ontstaat veel rook (wat cruciaal is voor een goede saté!).
  • Serveer de saté met pindasaus, de komkommer en rode ui.

Notities

TIP: Je kunt de satés ook 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °c. leggen, alten afkoelen en à la minute nog even grillen. Heel handig als je veel gasten krijgt.

Het kookboek Sambal Shiok

Sambal Shiok neemt je mee naar Maleïsie. Hier tref je inwoners aan uit verschillende Aziatische landen: China, India en Indonesië. Deze keukens zie je terug in de receptuur van dit kookboek. Van fantastisch streetfood als deze kipsaté en gado gado, tot een Chinese klassieke voorspoedsalade of eerbetoon aan een Indiase linzencurry. Als bonus krijg je de leukste en lekkerste adresjes van Penang, Kuala Lumpur en Malakka.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Sambal Shiok MaleïsieTitel : Sambal Shiok, het Maleisische kookboek
Auteur : Mandy Yin
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 268 1
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept