Gehaktbrood in bladerdeeg met appel-vijgenchutney

Gehaktbrood in bladerdeeg past bij een rode wijn als Zinfandel. Zinfandel is een zwoele, sappige rode wijn afkomstig uit het warme Californië. Niet meteen mijn piece of cake, want ik ben meer een liefhebber van rode wijn uit de Oude Wereld. Toch kan ook deze wijn heerlijk zijn, als je maar het juiste gerecht erbij eet.

Welke wijn bij gehaktbrood?

Zinfandel vraagt om een hartig gerecht met zoete accenten. Dit gehaktbrood, mooi ingepakt in knapperig bladerdeeg, voldoet aan deze eis. Vooral de aanvulling met een zoet-zure chutney, gemaakt mooie verse vijgen, accentueert deze rijpe fruitaroma’s in de wijn. Terwijl de frisse appel ervoor zorgt dat je ook de zuren in de wijn (die er wel degelijk inzitten !) ook naar voren komen.

Muziek:  Geïnspireerd door het ontzettend leuke concert ‘De Uitdaging’ van afgelopen donderdag in Theater Walhalla Rotterdam. Ernst Daniël Smid ging de battle aan met Erminia Fernandez Cordoba. Zij vertolkten allebei in hun moerstaal ‘Ik hou van jou’ van Herman van Veen. Ontroerend! Hun versie was mooier!

4 personenca. 70 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 beschuiten
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngeknipt
  • 1 theelepel zout
  • versgemalen peper
  • 1 rol bladerdeeg (koeling)
  • 1 eierdooier, losgeklopt

Stap 1

Verhit olie in een koekenpan en bak de ui ca. 3 minuten. Bak de knoflook even mee. Overdoen in kom. Voeg toe: gehakt, losgeklopt ei, gebakken ui, beschuit, Parmezaanse kaas, peterselie zout en peper. Kneed het mengsel goed door. Vorm het gehakt, met natgemaakte handen, tot een broodje.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit. Leg het gehakt overdwars erop en rol in het deeg, vouw de zijkant van het deeg dicht. Leg het gehakbrood op de vouwnaad op de bakplaat. Maak 3 lange inkepingen in de bovenzijde van het deeg (kan overtollig vocht verdampen). Bestrijk het deeg met de eierdooier.

Stap 3

Bak het gehaktbrood in ca. 45 minuten gaar en goudbruin, eventueel laatste 10 minuten afdekken met aluminiumfolie als de bovenzijde te bruin wordt. Haal uit de oven en laat ca. 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer met de appel-vijgenchutney. Lekker met een salade.

Appel-vijgenchutney

Bijgerecht
Bereiden ca. 10 minuten

Snijd de 3 verse vijgen met schil in kleine stukjes. Verhit in een steelpan 25 gram boter. Fruit 2 fijngesnipperde sjalotjes ca. 3 minuten. Voeg  1 grote (Jonagold) geschilde appel (zonder klokhuis) in kleine blokjes toe en bak even mee. Roer erdoor: vijgen, 2 eetlepels balsamicoazijn, 5 eetlepels vijgenjam, mespuntje kruidnagelpoeder en 1 eetlepel tijmblaadjes. Verwarm ca. 3 minuten en laat afkoelen.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef@7 2013.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *