Elegant rood voor kerst

Rising star: Argentijnse Cabernet Franc

Denk je aan Argentinië, dan zeg je volmondig Malbec. Tenslotte is dat  ’s lands grote trots. Wijndomein Fabre Montmayou was een van de eersten die (het van oorsprong Franse druivenras) Malbec ging verbouwen; ze worden dan ook gezien als dé Malbec-pionier van het eerste uur. Maar er is een nieuwe loot aan de stam: elegant rood gemaakt van Cabernet Franc; een wijn die perfect past op je kersttafel. Ideale begeleider van wild en hert. Online te koop bij QV Select.

 

Echtpaar Fabre
Hervé Fabre en zijn echtgenoot Diane

Al sinds zijn geboorte speelt wijn een belangrijke rol in het leven van de Fransman Hervé J. Fabre. Geboren en getogen in een Bordeauxse wijnhandelaren-familie is het bijna vanzelfsprekend om daarna ook zelf in de wijn te belanden. Maar na een carrière in eigen land vertrekt hij begin jaren negentig naar Argentinië op zoek naar mogelijkheden om te investeren in wijngaarden. Hij zag meteen de potentie en kocht een aantal zeer oude wijngaarden met Malbec in de regio Mendoza. Hier bouwt hij zijn wijnhuis Fabre Montmayou aan de voet van de Andes. Als een van de eerste wijnmakers in Argentinië start hij met het wijnmaken van een single variety (Malbec); een zogenaamde monocepage. Vandaag de dag bezit hij drie verschillende bodegas: Fabre Montmayou, Viñalba en Phebus.  Zijn bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een van de topdomeinen met veel prijswinnende wijnen. Afgelopen jaar kreeg hij de titel ‘Beste rode wijnmaker van het jaar’ van The International Wine Challenge.

Uithangbord Fabre Montmayou in Argentinië

Cabernet Franc: de rijzende ster!

Hoewel Malbec zijn grote liefde is, blijft hij ook een echte pionier en ging daarom 10 jaar geleden experimenteren met andere druivenrassen. Een daarvan is de Cabernet Franc. Evenals de Malbec is de Cabernet Franc een ras uit de Bordeauxblend, het land van zijn roots. Maar Hervé was niet de enige die het potentieel onderkende. Op dit moment zit de Cabernet Franc helemaal in de lift. Sommeliers zijn er dol op en tegenwoordig heeft bijna elke winery een Cabernet Franc in zijn portfolio. Maar bodega Fabre Montmayou neemt een aparte plaats in. Zij wonnen met hun Cabernet Franc 2015 goud bij Decanter. En dat kan niet iedereen zeggen.

Wijngaarden in Argentinië van Fabre MontmayouDe wijngaarden met Cabernet Franc liggen in het beste deel van Mendoza, de sub-appellation Luján de Cuyo. De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens vindt de vergisting plaats op roestvrijstaal. Aan het begin van de vergisting laat men 15% van het sap aflopen om de wijn meer concentraat te geven. Daarna rijpt 60% van de wijn voor 12 maanden op Franse eiken vaten.

Kwaliteit van het fruit is het allerbelangrijkst

De kracht van het huis Fabre Montmayou ligt in de combinatie van passie voor het wijnmaken, liefde voor het Argentijnse terroir en ‘savoir vivre’ van Bordeaux. In hun wijnen is vooral de expressie van het fruit belangrijk, en ze gebruiken het hout alleen ter ondersteuning.

Fabre Montmayou Cabernet Franc (1)
Fabre Montmayou Cabernet Franc

Dat is in deze Cabernet Franc goed te proeven. In de geur rijpe kersen en een licht vanillearoma. Zachte maar herkenbare aroma’s van paprika en potlood. De aandronk is zacht, bijna romig, maar tegelijkertijd heeft de wijn body met veel rood fruit en wat hints van chocolade. In de afdronk een bittertje en een frisse kruidigheid. Zorg voor een goede schenktemperatuur van ca. 18 graden Celsius.

 

It has the potential to become the second most popular Argentine red wine after Malbec!

 

Wat eten we bij Argentijnse Cabernet Franc Reservado?

Serveer deze elegante wijn met een pasta met paddenstoelen en truffelossobuco van hert, hertenstoofschotel, gegrilde biefstuk met nacho de nachos of bij een chocoladedessert.

ossobuco van hert
ossobuco van hert                  

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.