De feestdagen zijn weer voorbij! Ik krijg dan weer zin in lekkere simpele maaltijden, no nonsense food met veel gezonde groenten. Deze geroosterde wintergroenten voldoen helemaal aan die behoefte. Makkelijk om te maken, want de oven doet het werk. Het is kwestie van alles in staafjes snijden. Zo simpel is dat! Combineer met een sappige braadworst of een varkenshaas.
Welke wijn bij geroosterde wintergroenten met worst?
Het gerecht smaakt lekker smeuïg en zoet door de verschillende wortelgroenten als winterwortel, pastinaak en koolraap. Daar drink je soepele, sappige en warm kruidige wijn bij, zoals deze mooie Côtes du Rhône van Gall & Gall. Afgelopen najaar bracht ik een bezoek aan dit prachtige bedrijf van Vidal-Fleury. Hun Côtes de Rhône is een echte aanrader (ik geef hem een 8,5)! Dat combineert uitstekend met smeuïge zoete wortelgroenten uit de oven. Zwoele rozemarijn accentueert de kruidigheid van de wijn. Andere goede keus is een kruidige Rioja.


Geroosterde groenten met venkelworst
Ingredienten
- 2 winterwortels in staafjes van 5 cm
- 2 pastinaken in staafjes van 5 cm
- 1 kleine koolraap in staafjes van 5 cm
- 6 sjalotjes gepeld en in kwarten
- 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
- 3 takjes verse rozemarijn naaldjes fijngesnipperd (= 2 eetlepels)
- 3 eetlepels olijfolie
- zeezout
- 4 braadworstjes naar keuze
Extra nodig
- grote braadslede (25 bij 35 cm)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd alle groenten volgens ingrediëntenlijst. Vermeng in een braadslede wortel, pastinaak, koolraap, sjalot, knoflook en rozemarijn. Schep de olijfolie erdoor. Bak de groenten in ca. 40 minuten gaar in de oven, halverwege even omscheppen.
- Haal uit de oven en bestrooi met zeezout. Bak intussen de braadworstjes in een braadpan volgens gebruiksaanwijzing.
- Serveer met een sappige braadworst.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!