Voor het weekend

Moorse kip van Sergio Herman

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Wat is de overeenkomst tussen topkok Sergio Herman en vakantie-eiland Ibiza? Dat is ‘Sobremesa’,  het derde kookboek van zijn hand met als invalshoek Ibiza. Want Ibiza is zijn grootste liefde; het eiland waar hij al meer dan twintig jaar kind aan huis is. Deze Moorse kip is een van zijn favorieten, en nu ook van ons! Want het is echt MEER DAN VERRUKKELIJK!

Portret Sergio Herman op IbizaWe hebben het gerecht wel ietsje aangepast: zo hebben we de handgerolde couscous (heel moeilijk verkrijgbaar!) vervangen door bulgur. Ook de volgorde van handelingen wat gewijzigd, zodat het allemaal iets praktischer wordt.

Welke wijn bij Moorse kip?

Malse kruidige kip met licht-pittige tomatenjus en couscous met olijven. Citroen geeft het een frisse smaak. Kies hier voor een frisse witte wijn vanwege de frisse tomatenjus, yoghurt en de vele groene kruiden. Denk aan een Sauvignon Blanc die de kruiden ondersteunt. Maar een Vermentino is ook een uitstekende keus.

4 personen50 minuten
Moorse kip van Sergio Herman uit Sobremesa

Moorse kip van Sergio Herman

Bereiding: 45 minuten
Meer dan verrukkelijk kipgerecht van de hand van Sergio Herman. Geïnspireerd door de ingrediënten van zijn lievelingsplek Ibiza. 
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 hele kip of 1 kg kipdelen
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel + 1 theelepel ras el hanout
  • olijfolie
  • 5 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 5 sjalotten
  • 150 ml kippenbouillon
  • 2 tomaten ontveld
  • 2 eetlepels harissa
  • ½ rode chilipeper fijngesneden
  • rasp van 2 citroenen
  • 150 gram grove couscous of bulgur

Kruiden-yoghurtsaus

  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 10 blaadjes basilicum
  • 10 blaadjes munt
  • 10 blaadjes koriander
  • 100 gram zwarte olijven
  • 2 eetlepels za’atar
  • sap van 1 citroen

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Snijd de kip in stukken. Kruid de stukken kip met zout, peper en 1 eetlepel ras el hanout. Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de kip rondom bruin, voeg de knoflook toe.
  • Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden. Schep de kip met knoflook in een ruime ovenschaal. Bak de sjalotten in het bakvet van de kip tot ze goudbruin kleuren. Voeg de bouillon toe en verwarm. Schenk over de kip. Snijd de tomaat in stukken en voeg samen met de harissa en chilipeper toe aan de kip. Strooi de helft van de citroenrasp erover en besprenkel met olijfolie. Stoof de kip in het midden van de oven in ca. 35 minuten gaar.
  • Roer de Griekse yoghurt los met zout en peper. Kook de couscous volgens gebruiksaanwijzing. Schep de basilicum, munt, koriander, olijven erdoor. Breng op smaak met 1 eetlepel za’atar, citroenrasp, citroensap en zout.
  • Verdeel de yoghurt in lepels over de kip en bestrooi met 1 theelepel ras el hanout en 1 eetlepel z’atar.
  • Geef de couscous erbij. Lekker met Turks brood (voor het dippen van de saus) en salade.

 

Sfeerbeeld van Sergio Herman op Ibiza
Sergio Herman op z’n geliefde Ibiza

Meer uit Sobremesa

We publiceerden nog meer uit Sobremesa van Sergio. Deze twee recepten zijn eveneens toppertjes. Probeer ook eens de Mosselen met chorizo en de Strozzapreti met lam. Verrukkelijk!

Het kookboek

Sobremesa is een boek om verliefd op te worden. Zo mooi gemaakt; je voelt de liefde voor het eiland en je wilt meteen een vlucht boeken. Sobremesa betekent ‘natafelen’ met die momenten waarop de mooiste herinneringen worden gemaakt, de beste gesprekken worden gevoerd en het leven volop wordt gevierd’. Behalve recepten en fantastische foto’s, vind je in het boek ook een lijst van adressen met restaurants en tips voor foodies. In ieder geval mijn zin is aangewakkerd en de plannen liggen al klaar.

Bestellen kun je hier:

Cover SobremesaTitel : Sobremesa
Auteur : Sergio Herman
Fotograaf: Kris Vlegels
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 438 8
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT VOOR MOORSE KIP VAN SERGIO HERMAN OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Dit kip recept voor het avondeten van Sergio Herman is een kruidige kip met licht-pittige tomatenjus en couscous met olijven. Geïnspireerd door de ingrediënten van zijn lievelingsplek Ibiza. Maak deze ovenschotel met kip met o.a. ras el hanout, harissa, chilipeper Griekse yoghurt, basilicum, munt, koriander, olijven, etc. Lekker met Turks brood en salade. Lees het kip recept op mijn website | sergio herman recepten | kip recepten ovenschotel | culinaire recepten hoofdgerecht kip

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Gertrude Vesseur 22 mei 2020 om 10:35 uur

    Ontzettend lekker, de Moorse kip van Sergio Herman. Ik heb zelf het kookboek: just cook it wat gangbare gerechten moeten zijn maar waar ik toch nog lang mee bezig ben. Goed plan om alles wat te vereenvoudigen, dan is het nog erg smakelijk en lekker.

    • Jolande Vos Jolande Vos 22 mei 2020 om 17:01 uur

      Inderdaad; veel chefs vinden het lastig om recepten te schrijven voor de ‘consument’. Ik test alles uit en probeer het zo compact en praktisch mogelijk te maken. Super dat je er blij mee bent. Groet, en fijn weekend, Jolande

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept