Parijs is, by far, mijn favoriete culinaire stad. Met z’n prachtige sfeer, monumentale gebouwen, de Seine en de brede boulevards. Oh, wat een zin krijg ik om daar weer naar toe te gaan.
Maar ik ga voor de bijzondere restaurants; altijd heerlijk eten (tenminste als je naar de goede adressen gaat!). Maar gelukkig heb ik mijn eetadresjes altijd paraat in mijn telefoon. Vooral de authentieke Franse bistro’s; daar moet je toch een keertje gegeten hebben. Maar er is meer… Van vijf andere reislustige foodies kreeg ik ook hun favoriete adressen in de stad van de liefde. Ik ga hier hun hippe restaurants adressen met jullie delen…
Allereerst mijn eigen tips!
Ik noem deze drie echte Franse bistro’s die ook in mijn E-book Wereldse smaken, Wereldse wijnen staan.
3x klassieke Franse bistro’s + 1 hippe hotspot met cocktailbar: my favorites
1. Le Train Bleu
Hier moet je echt een keer geweest zijn: Le Train Bleu. Een prachtig monumentaal restaurant, gesitueerd in het station Gare de Lyon. Het maakt deel uit van het magnifieke stedelijk erfgoed uit de Parijse belle époque. Je kijkt hier je ogen uit: wat een grandeur. Op de kaart: veelal traditionele Franse gerechten. Je voelt je als een koning in Frankrijk.
12e arrondissement, Gare de Lyon, +33 (0)1 43 43 09 06
2. Le café Marly
Een van mijn favoriete plekjes om te lunchen (of te ontbijten). Gesitueerd op het grote plein van Museum Louvre met uitzicht op de glazen driehoek. Hier zit je als een vorst op een prachtig terras op de overdekte galerij. Ontwerpers Olivier Gagnère en Yves Taralon hebben dit voormalig koninklijke paleis omgetoverd tot een van de meeste spectaculaire plekken van Parijs. Bediening is helemaal in stijl.
1e arrondissement, 93, rue de Rivoli, +33 (0)1 49 26 06 60
3. Le Fumoir
Een enorme, loungeachtige gelegenheid in een New Yorkse SoHo-stijl. Ongekend populair. Hier moet je echt reserveren. Vanuit het hoge restaurant heb je uitzicht op het bar-terrasgedeelte. Heel bijzonder restaurant.
1e arrondissement, 6, rue de l’Amiral de Coligny, + 33 (0)1 42 92 00 24
4. Django
Afgelopen juni was ik met mijn dochter in Parijs. Een van de allerleukste hotspots die wij bezochten was restaurant Django. Het is een klein hip tentje in Parijs, in de buurt van de Moulin Rouge. Hier komen de rasechte locals. Het leukste is het om hier aan de bar te eten met zicht op een charmante Franse barman die voor jou à la minuut een cocktail shaket. De kaart is beperkt met mooie internationale gerechtjes met een twist, bedoeld om te delen. Let op: reserveren is hier een must!
9e arrondissement, 24, rue Victor Masse, +33 (0)1 74 64 64 84
Franse bistro-tip van mijn collega/vriendin Petri Houweling, register vinoloog, wijndocent én vooral levensgenieter. Waar doe je dat beter dan in La douce France. En dat lukt net even beter als je goed Frans spreekt. Ze maakte een verslag van de leukste en lekkerste bistro’s in Parijs. Het complete verslag staat in het tijdschrift WineLife.
5. Restaurant Capitaine
Ben je op zoek naar het échte Parijse gevoel? Ga dan vooral even buurten in de Marais. Want hier, en dan met name bij Restaurant Capitaine, vind je dit. Ondanks de wat ongemakkelijk zittende bistrostoeltjes blijf je wel even zitten om te genieten van de pure Franse keuken met een Aziatische twist. Dit, gecombineerd met een natuurwijn, maakt dat het een heerlijke plek is om even bij te komen na het shoppen.
4e arrondissement, 4, impasse Guémenée , + 33 (0) 44 61 11 78
Tip van @wijnliefhebber_nicole
6.Bistro Chez Denise
Bij het woord Parijs denk ik direct aan de vele sfeervolle bistro’s. Vlakbij het Louvre Museum zit een verborgen pareltje, namelijk bistro Chez Denise. Een plaatje om te zien met de luifel, de bloembakken en rood/wit geblokte tafellakens. Tot laat hebben wij half oktober buiten kunnen dineren dankzij de heathers. En wat voor diner…wij hebben genoten van deze heerlijke typische Franse keuken. Als voorafje is de saumon cru mariné aan aanrader, in combinatie met een glas champagne. De côte de boeuf voor twee personen is ook een topper. Dan staat ook nog eens mijn lievelingstoetje op het menubord, namelijk Ile Flottante, een drijvend eilandje van eiwitschuim in crème Anglaise. Dit is genieten met een grote G. De bediening is ook nog eens vriendelijk, grappig en snel. Kortom; een adresje om te onthouden!
1e arrondissement, 5 rue des Prouvaires, (zijstraat Saint-Honoré), +33 1 42 36 21 82
Tip van Sophie Cornelis, Divine Wine Expert bij Alice Bown. Woonde 1 jaar in Parijs voordat ze naar Gent verhuisde. Zij is uitermate gepassioneerd door Food en Wine, en studeert voor Sommelier-Conseil.
7. La REcyclerie
Toen ik in Parijs woonde, moest ik bij metrostation Porte Clignancourt schuilen voor een zware regenbui. Ik dacht niet verder na en stapte de dichtstbijzijnde zaak binnen : La REcyclerie.
Bij binnenkomst overviel mij een wauw-gevoel. Het interieur van deze zaak is fabelachtig eclectisch: stoelen die niet bij elkaar passen, kale muren versierd met oude raamkozijnen en grote vensters die uitkijken op een stuk spoor dat in de verte dunner wordt. Het komt allemaal samen in deze comfortabele, coole zaak. Buiten langs de sporen vind je een kleine oase van rust: een moestuin compleet met bijenkorven, kippen, goudvissen en geiten, evenals composthopen gevuld met het afval van het café.
Deze ‘stadsboerderij’, voorheen een oud stationnetje, biedt een serene en landelijke omgeving vlak bij de lawaaierige, bruisende Porte de Clignancourt vol met mensen die in het weekend naar de Marché aux Puces van Saint-Ouen gaan.
Schuif hier aan voor een vroege avondapéro met vrienden, drink een drankje en knabbel aan tapas, of breng de lunch door met snacken op een aantal van de gezonde, seizoensgebonden items op het steeds veranderende menu. De chef-koks gebruiken verse, zelfgekweekte en lokaal geproduceerde ingrediënten in hun gerechten en bieden een goede selectie vegetarische en veganistische opties. La REcyclerie serveert ook verse sappen, zelfgemaakte limonades en enkele lekkere cocktails. Wanneer ik terugkeer naar ‘mijn’ stad, is mijn vaste ritueel op zondagmorgen steevast de brunch! Let op: reserveren niet mogelijk!
18e arrondissement, 83, Boulevard Ornano
Drie tips van culinair schrijfster Mieke van Laarhoven
Parijs! Ik kom er al vanaf mijn veertiende omdat mijn ouders een voorliefde voor de lichtstad hadden. En na de eerste keer wist ik het zeker: hier kom ik mijn leven lang terug. Ik heb het voorrecht gehad langere periodes achter elkaar in Parijs gewoond te hebben omdat een vriendinnetje er een appartement had en zelf vaak voor werk weg was. Dan word je vanzelf een echte Parisienne én leer je onder andere de leukste eethuisjes ontdekken.
8. Les Papilles
Een ervan is wijnbistro, oftewel wijnbar (cave-à-manger) Les Papilles in het vijfde arrondissement. Er is een vast dagmenu dat bestaat uit een entree, hoofdgerecht, kaas en dessert voor een vaste prijs. Het enige dat je zelf kiest is de wijn, die uitgestald staat in open kasten aan de muur. Het prijskaartje hangt eraan en je betaalt een bescheiden meerprijs voor het ontkurken ervan. Neem flinke trek mee want de maaltijden zijn copieus.
5e arrondissement, 30, rue Gay-Lussac, +33 1 43 25 20 79
9. Colorova
Als je toch in de buurt bent probeer dan een plekje te bemachtigen bij het Parijs restaurant Colorova (zesde arrondissement), waar je behalve kunt lunchen of brunchen, de allerlekkerste taartjes van de stad kunt eten. Tijdig reserveren is hier een must.
6e arrondissement, 47, rue de l’abbé grégoire, +33 1 45 44 67 56
10. Epoca
Als je de stokbroodjes en paté’s zat bent is Italiaans restaurant Epoca een aanrader. Het zit in het zevende arrondissement achter het beroemde warenhuis Le Bon Marché. Je eet er mooie pure schotels voor een schappelijke prijs.
7e arrondissement, 17, rue oudinot, +33 1 43 06 88 88
Tip van Sandrine Snoek, Divine Wine Expert bij Alice Bown, woonde een tijdlang in Parijs
11. Wijnbar Le Baron Rouge
Een kleine zaak, in de buurt van Bastille, met een luide barman en een gigantische lijst met wijnen per glas (op een krijtbord) vol met druk pratende Fransen, jong en oud en een plukje toeristen. Zitten kun je aan de kleine tafeltjes tegenover de bar of je staat aan een van de wijnvaten – gegarandeerd aanspraak! Natuurlijk zijn er genoeg hippe, urban nieuwe wijnbarren te vinden de metropool, maar deze no-nonsense, local hotspot blijft mijn favoriet. Lucky me, ik woonde hier een tijdje om de hoek.
Het aanbod van wijnen per glas (en per fles) is niet alleen groot maar ook goed geprijsd. Waar vind je nog een goed glas voor 3 tot 4 euro? Nou hier dus. Ook worden er simpele planches en assiettes geserveerd; fromage, charcuterie, terrine. Als de marché d’Aligre staat is het er stampensvol en in het weekend zelfs buiten want dan worden de oesters vers voor je neus geserveerd. Hier ga je als een tevreden (aangeschoten) mens de deur uit. En als je dat laat blijken door de barman fooi te geven word je beloond met het luid gerinkel van de bel. De hele zaak zal het weten.
1 arrondissement, 1, rue Théophile Roussel, +33 1 43 43 14 32
Time to Momo Paris
Tijdens onze trip naar Parijs hadden we (mijn dochter en ik) de gids bij ons van Time to Momo. Altijd handig zo’n gids, want het geeft goed inzicht in de verschillende delen van de stad. Ingedeeld in 6 routes die we grotendeels ook gelopen hebben. Ik noem nog een paar geweldige adressen die we ontdekt hebben via dit handige boekje.
12. Café A
Dit adres hadden we nooit gevonden, ook lag het niet ver van ons hotel (hotel des deux gares: super praktisch, want dichtbij Gare du Nord!). Café A ligt op steenworp afstand van Gare de l’Est. Hier spreek je echt over een ‘hidden place’. Het is gevestigd in een voormalig klooster en een rustpunt in het hart van Parijs. Je kunt hier eten (hebben we niet gedaan). In het kunstzinnige café zijn regelmatig tentoonstelling en evenementen. Drink hier een glas wijn of cocktail in de tuin. Hier kun je bijkomen van de drukte van de stad in een ligstoel! Fabuleus.
10e arrondissement, 148, rue du faubourg saint martin, +33 9 81298338
13. Le Très Particulier
In de wijk Montmartre, onder de rook van de Sacre Coeur, vind je het luxueuze hotel Le Très Particulier. We wisten al dat het moeilijk te vinden zou zijn, maar voor je het weet loop je er drie maal langs zonder het te zien. Echt een geheim adres, met een groot hek en een bewaker voor deur (zonder naambordje). Via een slingerwegje naar boven kom je ten slotte bij het monumentale hotel zelf met een prachtige intieme tuin met terras. We keken onze ogen uit!
Je kunt hier gewoon alleen een cocktail drinken (bijvoorbeeld espresso martini zoals wij), maar de volgende keer gaan we reserveren voor een diner in de tuin. Een romantische plek om nooit te vergeten!!!
18e arrondissement, 23, avenue junot, +33 1 534 181 40
14. Salade Niçoise bij Moncoeur Belleville
Op een van de mooiste terrassen van Parijs, met uitzicht over de daken van Parijs aten we een heerlijke vers gemaakte salade Niçoise met tonijn, ansjovis en ei. Restaurant Moncoeur Belville ligt aan de rand van het Parc de Belleville waar in de zomer gratis optredens plaatsvinden!
20e arrondissement, rue des envierges, +33 1 4366 38 54
Reisgids Time to momo én Dwars door Parijs
Time to momo is een compacte reisgids met overzichtelijke informatie. Hierin vind je alles wat je nodig hebt voor een perfecte stedentrip. Inclusief 6 routes die je te voet kunt afleggen door de belangrijkste wijken van de stad. Elke route leid je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, de leukste winkeltjes en de lekkerste restaurants. Diezelfde routes kun je ook downloaden op je smartphone.
Of kies voor de compacte gids Dwars door Parijs. Hierin vind je de favoriete adressen van vier culinaire Parijzenaars met verstand van goed eten, goede wijnen en goed gezelschap. Deze eetgids is ingedeeld op basis van hun lievelingsgerechten en waar je deze het beste kunt eten, zoals de beste croissants, oeufs mayonaise, steak frites of croque monsieur. Behalve restaurantsuggesties vind je hierin ook wijnsuggesties (én wijnbars!).
Bestel de reisgids hier:
Titel : time to momo Parijs
Auteur : Roosje Nieman
Uitgever : Uitgeverij Mo’Media
ISBN : 978 94 9327 313 9
Website: www.timetomomo.com
Prijs : € 17,99
Een exemplaar van de gids is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen