Voor Coffee Lovers

6 x hemelse variaties met koffie: super simpel om te maken

Koffie, ik kan niet zonder! Het is misschien wel het meest favoriete drankje van het gros van de mensen in de ochtend. Want zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een kop geurende koffie als je ’s morgens de krant leest? Toch kun je met koffie zó veel meer doen dan alleen ‘s ochtends dat kopje zetten. Daarom geven wij je in dit artikel vijf andere heerlijke ideeën (affogato, iced coffee, espresso martini) mee die heel simpel zijn om te maken. Laat je inspireren!

Espresso Martini maken: simpele zomercocktail

 Pas sinds kort is de Espresso Martini een van mijn favoriete cocktails. Het perfecte drankje om een feestelijke avond mee te beginnen, liefst ergens op een (dak)terras. Maar ook thuis is deze cocktail hééél makkelijk om te maken. Eigenlijk heb je maar 3 ingrediënten nodig, zoals het cocktailboekje van Kate Calder aangeeft.

Espresso Martini uit het boekje 3 ingrediënten voor een cocktail van Kate Calder
Espresso Martini

Zo maak je het

Zet op tijd een sterke espresso koffie en koel hem in de koelkast tot hij echt koud is. Vul je cocktail shaker met ijs en voeg toe: 60 ml wodka, 30 ml koffie likeur en 1 koude espresso (30 ml). Draai de deksel op de shaker en schud 20 seconden krachtig. Zeef de coktail boven je ijskoude martiniglas en serveer. Garneer met een halve stroopwafel. Cheers!

Benieuwd naar meer cocktails met maar 3 ingrediënten? Dan is dit cocktailboekje echt iets voor jou.

Cover 3 ingrediënten per cocktailTitel : 3 Ingrediënten per cocktail
Auteur : Kate Calder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 274 2
Prijs : € 17,95

 

 

 

Bananenbrood met koffie

Maak je vaak bananenbrood van je overgebleven bananen? Doe daar dan eens een shot espresso, noten en wat vanille aroma- of suiker doorheen. Gegarandeerd een succes als je mensen op bezoek krijgt. Beproefd recept nodig? Kijk hier naar mijn recept van bananenbrood met pecannoten.

Bananenbrood banana bread met pecannoten
Bananenbrood met pecannoten

 

Affogato: hét Italiaanse koffie dessert

Affogato espresso koffie dessert
Vanille-ijs met hete espresso

Oké, oké… Het bestaat al heel lang in het mooie Italië: de zogenaamde affogato. Volgens Yvette van Boven zelfs het alleraantrekkelijkste toetje ter wereld. En dat ben ik helemaal met haar eens. Maar wat is het eigenlijk? In plaats van een espresso en een bolletje vanille ijs apart na het eten, gooi je een hete espresso over een bolletje vanille-ijs heen. Wat ontstaat er? Romige, koffie-achtig ijs. Echt verrukkelijk! Maar wat misschien nog wel lekkerder is. Vervang het bolletje vanille-ijs door chocolade-ijs. En voor wie wil, vervolgens nog een extra scheutje rum of cognac erbij, dan is het helemaal een groot feest.

 

 

IJskoffie proteïne shake

Voor de mensen onder ons die van een goede workout houden en op hun gezondheid letten, zullen vast wel eens her en der een proteïne shake tot zich nemen. Waarom zou je deze niet combineren met een shot espresso? Neem bijvoorbeeld je standaard vanille proteïne poeder, ijs, melk en een shot espresso in de blender. Heerlijke verkoeling op een zomerse dag!

 

Koffiescrub

Misschien ietwat buiten de gebaande paden, maar wist je dat je koffiedik heel goed kunt gebruiken om een scrub voor je lichaam mee te maken. Dit schijnt ontzettend goed te zijn voor je huid.

IJskoffie maken

Iced coffee of ijskoffieGeleerd van mijn Spaanse vriendin Conchita. IJskoffie, oftewel iced coffee, maken in de zomer. Echt een heerlijk verkoelend drankje voor echte coffeelovers als het té warm is om een hete espresso te drinken. Het maken van een ijskoffie is dan ook super simpel. Je hebt alleen voldoende ijsklontjes nodig. En…, ook al drink je normaal je koffie zonder suiker, als je ijskoffie maakt is een beetje suiker of zoetstof wel noodzakelijk, vind ik.

Zo maak je het

Vul een glas voor driekwart met ijsklontjes. Voeg een schepje suiker (of suikerzakje als je op een terras zit) toe of een beetje suikersiroop. Schenk er een dubbele shot sterke espresso bij. Roer even door en serveer meteen.

 

Of je nou van moka of nespresso houdt: bij koffie webshop vind je alles om deze heerlijke recepten mee te maken.

 

Meer koffie suggesties nodig? Wat dacht van een tiramisu of panna cotta met koffie. Deze beide recepten staan ook op I Love Food & Wine. Klik op de linkjes voor het recept.