Voor het weekend

De perfecte borrelplank maken in 5 stappen

Kaas-en-wijn avondje gepland? Daar zeg ik nooit nee tegen. Wil je zelf aan de slag? Met deze simpele ideeën kun je thuis de perfecte borrelplank maken, zonder dat het moeite kost. Begin met een mooie grote houten plank. Wil je extra fancy doen? Eindig dan met verse kruiden of eetbare bloemen voor het Wow-effect!

Stap 1: Kaas, kaas, kaas

Neem ongeveer 100 gram kaas per persoon, als je de plank serveert bij een aperitief. Er zijn ontelbare soorten om uit te kiezen, maar ga voor een variëteit van verschillende types. Zo heb je voor ieder wat wils én het ziet er aantrekkelijk uit. Combineer een zachte romige kaas (brie, camembert, chacource), harde milde kaas (comté), harde pittige kaas (manchego, pecorino) en schimmelkaas (roquefort, stilton, gorgonzola). Snijd de kaas alvast in hapklare stukken. Dat ziet er leuk uit en het is gemakkelijker om te eten. Vergeet de kaas niet te labelen!

Stap 2: Charcuterie

Niet iedereen is dol op kaas, dus zorg voor wat hartige alternatieven. Voeg bijvoorbeeld wat charcuterie toe aan je plank, zoals salami, Serrano ham. Presenteer ze op een originele manier door ze op te rollen, te vouwen of mooi te rangschikken. Verder zijn ook olijven, augurken, zongedroogde tomaatjes een mooie toevoeging.

 

Stap 3: Dips en noten

Noten smaken altijd! Ga voor geroosterde varianten, want die hebben de meeste smaak. Verdeel ze rondom de kaas en charcuterie en leg ze in kleine hoopjes. Dips maken de borrelplank nog interessanter. Denk dan aan hummus, guacamole, appelchutney (vooral lekker bij kaas), muhammara (paprikadip) of aioli. Doe ze in kleine kommetjes en verdeel ze op het bord. En natuurlijk niet te vergeten homemade kruidenboter. Dat doet het ook altijd goed!

Muhammara: Paprika-walnoten dip
Muhammara: Paprika-walnoten dip

Stap 4: Fruit en groenten

Het is niet alleen heerlijk om je borrelplank met fruit en groenten aan te vullen, het zorgt ook nog eens voor veel kleur. Denk dus verder dan de klassieke druiven. Ga voor zoet (bijvoorbeeld bessen, appel, peer, vijg) en voor knapperig (bijvoorbeeld komkommer, paprika, wortel). Kleine stukjes fruit zoals bessen en kerstomaatjes zijn ook perfect om te gaatjes op te vullen.

Stap 5: Brood en crackers

Ga je een perfecte borrelplank maken, dan mag een klassiek stukje vers en knapperig stokbrood niet ontbreken. Kies voor bake-off, zodat je dit op het laatste moment kunt afbakken. Maar ook andere knapperige dippers als soepstengels, crackers met kruiden, sneetjes vijgenbrood doen het altijd goed.

 

Welke wijn bij een borrelplank?

Drink je aperitief bij je borrelplank dan kies je voor frisse witte wijnen en toegankelijke rode. Niet te moeilijk en niet te complex. Denk aan iets mousserends als Cava of een lekkere Crémant (lees nog even mijn verhaal Betaalbare bubbels!). Qua witte wijn, kies wat je lekker vindt. Soepele rode wijn? Zeker bij charcuterie komt een Beaujolais als goede combinatie in aanmerking.

 

VINA de digitale sommelier van VinifyMaak kennis met Vina; de digitale sommelier
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen? Maak hier kennis met Vina.

 

Het kookboek Gezellig Kokerellen

Ben je op zoek naar makkelijke recepten, dan is het kookboek Lekker Kokerellen iets voor jou. In vijf hoofdstukken bundelt schrijfster/ blogger Ellen van Gool van de website kokerellen.be  de lekkerste recepten die eenvoudig zijn om te maken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Gezellig KokerellenTitel : Gezellig Kokerellen
Auteur : Ellen van Gool
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0147 8052
Prijs : € 22,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.