Meatless Monday

3x tapas met groente

‘Food is absolutely about sharing, memoires and happiness!’ Dat zegt Veerle den Brabanter in haar kookboek ‘De Flexikok’. Zij wordt helemaal gelukkig (en ik ook!) van SAMEN ETEN, SAMEN DELEN. En dat doe je met deze vegetarische zomerse tapas-maaltijd.

In haar boek gaat het eerste hoofdstuk helemaal over TAPAS. Ze geeft 20 verschillende kleine receptjes, en het merendeel is vegetarisch. Met deze drie (zie hieronder) op groente-basis, geroosterde wortelen, zoete hummus en geroosterde paprikadip, bereid je een heel gezonde tapasmaaltijd voor een heerlijke zomerse avond. Natuurlijk ook geschikt als borrelhapjes!

Welke wijn bij Groente-tapas?

Deze drie groente-tapas smaken een beetje zoetig en gekruid. Kies voor een soepele, maar frisse, licht gekruide witte wijn, zoals een Orvieto, witte Gaillac, Verdejo of een chardonnay zonder houtlagering.

Gaillac blanc

4 personen1 uur en 10 minuten

Ingrediënten

  • Geroosterde wortelen:
  • 1 bos bospeen
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout
  • handvol verse munt

 

  • Zoete hummus:
  • ½ aubergine
  • olijfolie
  • 1 blik kikkererwten (240 gram uitgelekt)
  • 4 verse vijgen
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • handvol verse koriander
  • peper, zout
  • citroensap

 

  • Geroosterde paprikadip:
  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram blanke amandelen
  • 10 zongedroogde tomaten op olie
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • handvol verse basilicum
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper, zout

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220℃. Maak de wortelen schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Rooster de venkelzaad en sesamzaad 2 minuten in een droge koekenpan. Roer de olie en azijn erdoor en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met peper en zout. Leg de wortelen op een bakplaat en schenk de warme dressing erover. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de bolle kant boven naast de wortel. Rooster de wortel en paprika 25 minuten in de hete oven.

Stap 2

Snijd de aubergine in plakken van ½ cm dik. Bestrijk ze met olijfolie, Gril de aubergineplakken in een grillpan in 6 minuten gaar, keer halverwege. Laat de kikkererwten uitlekken. Snijd de harde steeltjes van de vijgen. Doe de aubergine, kikkererwten, vijgen, tahin, honing, komijn, koriander en 2 eetlepels olijfolie in de foodprocessor en pureer tot een gladde hummus. Breng de hummus op smaak met peper, zout en citroensap.

Stap 3

Haal de wortel en paprika uit de oven. Doe de paprika in een schaal met deksel of in een dichtgebonden plastic zak en laat 10 minuten afkoelen. Doe de wortelen in een schaal en laat afkoelen. Pel de rode ui en snijd hem in stukken. Pel de knoflook. Hak 1/4 van de amandelen in stukjes. Trek de velletjes van de paprika. Doe de paprika, rode ui, zongedroogde tomaat, rest van de amandelen, parmezaanse kaas, knoflook, basilicum en paprikapoeder in de foodprocessor. Pureer tot een grove saus. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Garneer de wortel met gescheurde muntblaadjes, de hummus met een takje koriander en de paprikadip met de gehakte amandelen. Serveer met stokbrood.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Pin deze recepten
Wil je deze recepten niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recepten makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *